Faalangst: wat is het?

Faalangst is een veel voorkomende vorm van angst om te falen. Faalangst verlamt studenten in de vorm van examenvrees of belet mensen hun werk goed af te werken. Vaak leidt faalangst tot ongewenst uitstelgedrag: doordat je dingen uitstelt, blijven ze onafgewerkt liggen. Dit knaagt dan aan je, je zelfvertrouwen daalt nog meer en je angst neemt nog meer toe. Zo raak je in een vicieuze cirkel van negatieve angst en stress.

Is examenvrees een vorm van faalangst?

Examenvrees is een veel voorkomende vorm van faalangst. Studenten met examenangst krijgen de neiging vluchtgedrag te vertonen en weg te lopen van hun boeken of cursussen. Daardoor knaagt het geweten nog meer, neemt de faalangst nog meer toe en vlucht de student nog meer weg van het studeren zelf, zonder dat hij zelf beseft waar de oorzaak ligt.

Is faalangst een angststoornis?

Faalangst is vaak het eerste teken van een opkomende angststoornis. In die zin is het aan te bevelen om faalangst zo vroeg mogelijk te behandelen. Faalangst is in het begin erg gemakkelijk aan te pakken, maar hoe langer men ermee wacht, hoe lastiger het wordt. De angst kan immers langzaam evolueren naar een vorm van anticipatieangst, met andere woorden: angst voor de angst.

Faalangst en laag zelfvertrouwen

Vaak komt faalangst voor bij mensen met een laag zelfvertrouwen en dient men niet enkel de faalangst aan te pakken maar ook het onderliggende zelfvertrouwen. Dat is ook de reden waarom het online zelfhulpprogramma 'Mijn Kwartier' zowel de angst aanpakt als het laag zelfvertrouwen verbetert en tevens anti-piekeroefeningen aanbiedt om piekeren en negatieve gedachten te verminderen. Onze ervaring leert dat mensen die vanaf de eerste dag van het programma regelmatig de anti-piekeroefening doen, zeer snel verbeteren. Gemiddeld daalt de stress en angst met 77% gedurende de eerste maand bij het volgen van het online zelfhulpprogramma.

Faalangst testen met online zelftest

Tegenwoordig is het erg eenvoudig om snel je faalangst of onderliggende angst online te testen. Wij ontwikkelden hiervoor een eenvoudige zelftest van 21 korte vragen om te evalueren of je aan een of andere vorm van angst of angststoornis lijdt. Doe nu de gratis angsttest hier online!

Dr. Paul Koeck