We krijgen vaak vragen omtrent angstaanvallen. Mensen beschrijven dan hun symptomen en vragen of dit een angstaanval kan zijn en wat ze eraan kunnen doen. Angstaanvallen worden gekenmerkt door een stressreactie die kan leiden tot een hyperventilatieaanval. In dit artikel zullen we de symptomen van een angstaanval op een rijtje zetten en mogelijke behandeling tot het reduceren van deze angstaanvallen beschrijven.

Angstaanvallen: symptomen

Angstaanvallen ontstaan door een ophoping van angst en stress. Als je een angstaanval hebt, begin je te zweten, begint je hart sneller te slaan en worden je pupillen groter. Je spieren spannen zich op en maken zich klaar om te reageren op mogelijk gevaar. Dit is de stressreactie van angst. Maar dit is niet het enige dat voorkomt bij angstaanvallen. Naast lichamelijke symptomen zijn er ook psychologische symptomen. Als je een angstaanval krijgt, heb je het gevoel dat je de controle verliest over je lichaam. Je hebt geen vat niet meer op je lichaam en hebt het gevoel dat jij het niet meer bent die je lichaam bestuurt. Je wordt duizelig en hebt vaak ook het gevoel alsof je uit je lichaam treedt. Alsof je een toeschouwer bent op wat er aan het gebeuren is met je lichaam. In veel gevallen kan dit leiden tot een hyperventilatieaanval. De duizeligheid wordt namelijk veroorzaakt doordat je steeds oppervlakkiger begint te ademen en je hersenen dus niet voldoende zuurstof krijgen.

Eens je zo’n angstaanval hebt gehad, heb je ook het gevoel dat ze vaker voorkomen. Zo’n angstaanval lokt namelijk angst uit voor de angstaanval, wat de ophoping van angst nog erger maakt. Vaak is het een vicieuze cirkel waar mensen in terecht komen en niet weten hoe ze er weer uit moeten raken. Eens je een ophoping van stress en angst ervaart, is het moeilijk om deze weer te doen dalen en jezelf weer onder controle te krijgen.

Angstaanvallen: behandeling

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je helpt bij het aanpakken van stress en angst. Het toont je oefeningen en geeft je tips die je kan gebruiken in het verminderen van angstaanvallen, maar ook in het voorkomen van angstaanvallen als je er een voelt opkomen. Je leert weer de controle te nemen over je eigen lichaam en emoties.

Angstaanvallen: doe de angsttest!

Als je wil weten wat jouw stress- en angstniveau is, kan je altijd de gratis angsttest invullen. Na het invullen van deze test, die ongeveer een 5-tal minuten duurt, krijg je meteen jouw persoonlijke scores te zien!