Burn-out of uitgeblust zijn, komt in onze westerse maatschappij veel voor. We zullen je hier kort uitleggen hoe je een dokter kiest die je kan helpen bij het oplossen van oververmoeidheid of burn-out.

Wat is burn-out?

Burn-out is een toestand van uitputting en vermoeidheid , meestal ten gevolge van het werk. Eigenlijk is burn-out eerder een verzamelnaam dan een stikte medische diagnose. Het duidt op een toestand van chronische stress die gepaard gaat met uitputting, snel moe zijn, minder productief kunnen werken, je moeilijk kunnen concentreren en zelfs soms geheugenstoornissen.

Hoe los je burn-out op?

In de eerste plaats door uit te rusten. Verder door terug dingen te doen die je weer plezier geven in het leven. Dit doe je door je te focussen op heel kleine dingen, zoals het kijken naar een bloem, een korte wandeling door de natuur, met je hond gaan wandelen, met je kinderen spelen. Kortom, gewone dingen. Soms volstaat dit.

Soms echter, als je burn-out al te lang aansleept, kan het zijn dat je op de grens zit van een depressie, of angststoornis, of ander probleem zoals lichamelijke klachten, ook wel psychosomatische klachten genoemd. Om dat onderscheid te maken, kan je huisarts je helpen, of elke andere geneesheer. Om dit gesprek voor te bereiden, kan je de online zelftest op deze website doen, en je resultaat afprinten en meenemen naar je arts, om dat samen te bespreken. Dus elke arts, kan je helpen om het onderscheid tussen een gewone burn-out of een dieper probleem te maken.

Welke arts kan me helpen om burn-out op te lossen?

1. De huisarts

Indien het over een gewone burn-out gaat, kan een eenvoudig gesprek met je huisarts soms volstaan. Die kan je helpen zoeken naar die kleine dingen die ik hierboven beschreef.

2. De erkende geneesheer psychotherapeut

Indien de burn-out langer aansleept, kan je huisarts je doorverwijzen naar een collega arts die zich speciaal heeft verdiept in het begeleiden van burn-out, ofwel een arts met een aanvullende opleiding in psychotherapie. De opleiding om geneesheer-psychotherapeut te worden duurt 4 jaar, en is grondig. Het gaat hier dus niet over een weekendseminarie. Een geneesheer-psychotherapeut kan je begeleiden om de juiste oplossingen te vinden die bij je passen. Ook een psycholoog kan de erkenning behalen om psychotherapeut te worden. Dus niet elke psycholoog is opgeleid als psychotherapeut. Daarvoor moet deze een vierjarige opleiding bij volgen na het behalen van zijn diploma als psycholoog.

Een erkende opleiding psychotherapeut kan enkel gevolgd worden door een gediplomeerd geneesheer of psycholoog met een universitaire opleiding. Pas dus op voor zogenaamde therapeuten die geen arts of psycholoog zijn, want in Europa kan zo iemand geen erkend therapeut zijn volgens de Europese regelgeving. Op deze manier probeert Europa je te beschermen tegen amateurisme en kwakzalverzij.

3. De psychiater-psychotherapeut

Soms vragen mensen me wat het verschil is tussen een psychiater en een therapeut. De psychiater is een geneesheer die vooral goed de psychiatrische problemen die in het hospitaal voorkomen kent of de problemen die medicatie nodig hebben.

Een psychiater kan ook de vierjarige opleiding psychotherapie volgen, en dan is hij psychiater-psychotherapeut. Dat betekent dat deze laatste zich bekwaamd heeft in de gespreksvaardigheden om je te begeleiden. Dus indien je voor een psychiater opteert om je te begeleiden, informeer je best of hij ook opgeleid is als psychotherapeut of niet.

4. Online hulpverlening bij burn-out

Het zou kunnen dat je liever jezelf helpt, zonder een gespecialiseerd arts in te schakelen. In dat geval kan online hulpverlening in de vorm van een professioneel online zelfhulpprogramma een goede oplossing voor je zijn. Dan kan je dagelijks jezelf helpen met de begeleiding van dit online zelfhulpprogramma. Dit programma bestaat in twee vormen:

  1. dagelijks zuivere zelfhulp, begeleid door  je online zelfhulpprogramma, ofwel
  2. je online zelfhulpprogramma aangevuld met een begeleiding via het internet (e-mail, chat, telefoon) door een online therapeut of psycholoog.

Hopelijk helpt dit je een stap vooruit om een betere keuze te maken.

Zelftest bij burn-out

Wil je weten in welke mate stress, spanning, angst of zelfs depressieve gevoelens meespelen in je burn-out, dan kan je dat eenvoudig testen door een eenvoudige test van 21 korte vraagjes in te vullen.

Dr. Paul Koeck