Als je je somber voelt en dit blijft aanhouden, kan je denken dat je depressief bent. Maar wanneer spreken we nu van depressiviteit of weten we dat we depressief zijn? Depressiviteit houdt namelijk veel meer in dan je denkt. Het is niet enkel een somber gevoel. Zelfs als je je een tijdje somber voelt, wil dit niet zeggen dat je depressief bent. Je somber gevoel kan namelijk ook een andere oorzaak hebben. Deze blogpost wil je helpen te ontdekken wat de symptomen van depressiviteit zijn en wanneer je nu aan een depressie kan denken of niet. Verder sommen we ook mogelijke behandelingsvormen op om je depressiviteit aan te pakken.

Depressiviteit: symptomen

Als je depressief bent, heb je problemen met je slaappatroon. Je bent voortdurend aan het denken over wat je beter kan doen of wat je verkeerd hebt gedaan die dag. Op die manier liggen je hersenen niet stil, blijf je piekeren, en kan je de slaap dus niet vatten. Ook je eetlust wordt aangetast als je depressiviteit ervaart. Je eten smaakt niet meer, je hebt geen eetlust meer of zoekt net de troost in je eten. Verder zal je ook niet veel meer willen ondernemen. Je ondernemingszin of zin voor initiatief is weg. Dat zorgt ervoor dat je vaak alleen thuis zit en geen activiteiten meer onderneemt. Je hebt ook vaak het gevoel dat je liever alleen wil zijn en daarom zoek je vaak ook geen contact meer met familie of vrienden. Zelfs als zij iets voorstellen om te doen, heb je hier geen zin in. Je zit liever alleen rustig thuis.

Ook je werk leidt onder je depressiviteit. Meeste mensen ervaren namelijk na een tijdje concentratieproblemen, omdat hun hoofd al zo vol zit met wat beter kan of wat ze verkeerd doen. Daarnaast kan het ook zijn dat je geheugenproblemen krijgt. Door het constante piekeren, wordt je brein zo overbelast dat het geen energie meer heeft om in iets anders te steken, hier aandacht en geheugen. Door je piekergedrag zal je ook minder snel oplossingen vinden, omdat je vast zit in een vicieuze cirkel. Ter gevolg van de afzondering en je aandachtsprobleem, zal je ook merken dat je steeds minder contact zoekt met collega’s of samenwerken steeds moeilijker gaat. Je legt namelijk moeizaam contact, omdat je geen zin meer hebt om iets met anderen te doen.

Depressiviteit: behandeling

Voor mensen, die het niet zien zitten om naar een psycholoog te gaan of liefst aan hun depressiviteit werken van thuis uit, kan je online therapie volgen om je depressiviteit aan te pakken. Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, waar je in alle discretie aan jouw depressiviteit kan werken, zodat je jouw levensgeluk weer kan hervinden. Het is een programma dat je begeleidt om je piekergedachte aan te pakken en jouw persoonlijk te begeleiden in het vinden van wat jou gelukkig maakt. Op die manier kan je jouw depressiviteit aanpakken en ook de kans verminderen dat je in de toekomst nog depressiviteit meemaakt.

Depressiviteit: doe de depressietest

Als je wil weten in welke mate jij depressiviteit ervaart, kan je altijd de gratis online depressietest invullen. De test duurt een 5-tal minuten en vertelt je na afloop jouw persoonlijke depressiescore.