Iedereen voelt zich wel eens moe, maar wat als die vermoeidheid zo lang aanhoudt dat we niet meer normaal kunnen functioneren? Het kan namelijk zo zijn dat ons lichaam zich voortdurend uitgeput voelt en we onze batterij maar niet kunnen opladen. Dit kan vele verschillende oorzaken hebben. Stress, angst of depressie zijn een paar van deze oorzaken.

Moe? Vermoeidheid door stress

Stress kan vermoeidheid of een moe gevoel veroorzaken. Stress zorgt er namelijk voor dat ons lichaam in een constante staat van paraatheid verkeerd om tegen gevaar te reageren. Er dreigt echter geen gevaar en ons lichaam zal dus vermoeid worden. Daarenboven kan stress ervoor zorgen dat we moeite hebben met concentratie en dat we ons moeilijker dingen kunnen herinneren als vroeger. Dit zal telkens ook een extra inspanning van ons lichaam vergen. Verder kan stress ervoor zorgen dat we slechter slapen. Maar slaap is heel belangrijk om vermoeidheid of een moe gevoel aan te pakken. Tijdens onze diepe slaap kan ons lichaam namelijk herstellen. Des te slechter je slaapt, des te minder je lichaam dus kan herstellen.

Moe? Vermoeidheid door angst

Ook angst kan ervoor zorgen dat we ons moe gaan voelen. Als we angstig zijn, zijn we vaak ook gestresseerd over de oorzaak van de symptomen of roepen bepaalde situaties zowel stress als angst op. Denk maar aan een situatie die jouw bang maakt. Dan gaat je hard tekeer, je ademt oppervlakkiger, en... je ervaart stress. Veel mensen die onze gratis test invullen en hoog scoren op angst, score ook hoog op stress. Stress en angst zijn dus nauw verbonden. Het voortdurend bang zijn of schrik hebben dat je weer bang wordt, kan je vermoeid maken of je een moe gevoel geven. Ook kan het ervoor zorgen dat je slecht slaapt, omdat je wakker ligt over je angst.

Moe? Vermoeidheid door depressie

Het komt heel vaak voor dat mensen met depressie zich moe of vermoeid voelen. Vaak hebben ze geen zin om 's ochtends uit bed te komen en willen ze het liefst heel de dag blijven liggen. Als je depressief bent, ben je vaak eerder mentaal moe dan fysiek. Het is namelijk niet zo dat je je lichaam uitput, zodat het niet meer verder kan. Vaak lig je 's avonds in bed en blijf je jouw dag overdenken. Je blijft denken aan wat je allemaal verkeerd hebt gedaan en wat beter kon. Ook gedurende de dag ben je voortdurend al je acties in vraag aan het stellen. Dit kan voor de hersenen zeer uitputtend zijn. Je zal daardoor ook slechter slapen, wat een gevoel van vermoeidheid kan opwekken.

Moe? Vermoeidheid aanpakken!

Je kan je inschrijven voor het online zelfhulpprogramma om jouw vermoeidheid aan te pakken. Het zal je namelijk ondersteunen in het aanpakken van onderliggende stress, angst en/of depressiviteit die je vermoeidheid kunnen veroorzaken.

Moe? Doe de stresstest!

Je kan altijd eens onze gratis online stresstest invullen om uit te zoeken wat jouw stressniveau is. De test duurt een 5-tal minuten en vertelt je jouw persoonlijke score meteen na het invullen.