Als je ’s ochtends de wekker hoort afgaan, zijn er maar weinig mensen die met plezier opstaan. Maar wat als moeheid maar blijft aanhouden? Hoe komt het dat we moe blijven? Of dat we zoveel moeite hebben met in slaap vallen terwijl het daarvoor geen probleem was? Dit artikel geeft ten eerste enkele alarmsignalen van moeheid mee, wat mogelijke oorzaken zijn en wat je ertegen kan doen.

Moeheid: symptomen

Er is een verschil tussen een keer vermoeid opstaan of een constante staat van moeheid ervaren. Als je slecht slaapt, is het dat je na een tijdje zelfs na lange nachten maar moeilijk uitgeslapen geraakt. Je geraakt bijna in een soort voortdurend vermoeide fase. Wat je ook doet, het gevoel van moeheid gaat maar niet weg. Je weet dat moeheid een grote invloed op je leven begint te hebben als je merkt dat het je dagdagelijkse activiteiten begint te belemmeren. Je kan je moeilijker concentreren of herinnert je bepaalde zaken moeilijk. Je vergeet naar de winkel te gaan en alles wordt teveel. Je hebt het gevoel dat je er nooit echt bij bent of dat je bij wijze van spreken op automatische piloot de dag doorkomt.

Moeheid: oorzaken

Vaak begint moeheid bij het gebrek aan slaap of het slecht slapen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen begint het bij stress. Stress zorgt namelijk voor een lichamelijke reactie, dat ons lichaam in een staat van paraatheid gaat brengen. Hierdoor is het moeilijk om tot rust te komen en in slaap te vallen. Verder kan bijvoorbeeld depressie ook een invloed hebben. Mensen met depressie piekeren veel waardoor onze hersenen in een soort overdrive komen. We leggen zoveel druk op onze hersenen, waardoor ze maar moeilijk tot rust komen. Dit kan ervoor zorgen dat je maar geen rust krijgt en bijgevolg ook niet in slaap kan vallen.

Moeheid: behandeling

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, dat je begeleidt in het aanpakken van stress, angst en depressie. Het kan je dus helpen om je slaapritme en moeheid aan te pakken.

Moeheid: doe de stresstest!

Om te ontdekken in welke mate jij stress, depressiviteit of angst ervaart, kan je de online gratis stresstest doen. Na de test, krijg je meteen jouw persoonlijke scores!