Een drugsverslaving is een verslaving, waarbij men zowel psychisch als lichamelijk afhankelijk is van drugs. Dit wil zeggen dat zowel je geest als lichaam niet meer zonder de drug kunnen. Bovendien spreken we van lichamelijke tolerantie, wat wil zeggen dat je lichaam steeds meer van een stof gaat vragen om hetzelfde effect te verkrijgen. Consumeer je een bepaalde drug en heb je het gevoel dat alle drie van voorgaande voorwaarden voor jou van toepassing zijn, dan heb je doorgaans een drugsverslaving.

Aangezien het gebruik van drugs vergaande gevolgen kan hebben, is een drugsverslaving niet alleen schadelijk voor diegene die de drug inneemt, maar kan het ook vergaande gevolgen hebben voor personen in de omgeving.

Wanneer je afhankelijk bent van een bepaalde drug, wil dit zeggen dat deze drug quasi het belangrijkste in je leven zal zijn. Je drugsgebruik komt dan op de eerste plaats en je zal er alles voor doen om je verslaving te verzadigen. Vaak lijden sociale relaties, maar ook werk en andere domeinen onder de verslaving.

Hoe vaak komt een drugsverslaving voor?

Hoewel drugs in de meeste landen verboden zijn, is het vaak moeilijk het gebruik en de verhandeling ervan tegen te gaan. Omdat het gebruik van drugs in België illegaal is, is het moeilijk in te schatten hoeveel mensen lijden aan een drugsverslaving en in welke hoeveelheden drugs gebruikt worden. Daarnaast verschilt het gebruik ook van land tot land.

Uit onderzoek blijkt dat de cijfers van drugsverslaving aan cannabis onder volwassenen eerder aan de lage kant zijn; ongeveer 8-10 procent van de volwassenen die cannabis gebruiken, ontwikkelen wel degelijk een verslaving. Vooral diegenen die zeer frequent gebruik maken van cannabis, hebben een hogere kans op het ontwikkelen van een drugsverslaving.

Adolescenten zijn echter vatbaarder voor een drugsverslaving aan cannabis dan volwassenen. Zo blijkt uit onderzoek dat hier de percentages van verslaving hoger liggen, namelijk 15-17 procent. In deze groep kan de leeftijd van het eerste gebruik een invloed hebben op de kans op het ontwikkelen van een drugsverslaving aan cannabis: als je jonger bent dan 16 jaar als je voor de eerste keer cannabis consumeert, is de kans groter dat je ook degelijk verslaafd raakt. Ook hier geldt de regel dat wie vaak cannabis consumeert meer kans heeft om een drugsverslaving aan cannabis te ontwikkelen.

Het komt ook vaak voor dat mensen met een drugsverslaving niet één soort drug gebruiken, maar meerdere tegelijkertijd. Zo komt het vaak voor dat mensen die lijden aan een cannabisverslaving bijvoorbeeld beginnen experimenteren met andere drugs en zelfs met zwaardere drugs.

Drugsverslaving komt voor in alle lagen van de bevolking. Al is het om een traumatische ervaring te vergeten of omdat je onder langdurige druk staat. Door onze groeiende maatschappij lijkt het alsof de eisen die we onszelf en anderen opleggen ook meegroeien. Door de aanhoudende competitie, de druk om beter te zijn dan je collega/andere bedrijven, de druk om te kunnen blijven presteren, kan het voorkomen dat ook mensen uit de hogere sociale klasse een drugsverslaving ontwikkelen. Cannabis of 'jointjes' kunnen zo bijvoorbeeld gebruikt worden om stress tegen te gaan of het hoofd leeg te maken.

Drugsverslaving? Lijd je aan een cannabisverslaving?

Niet iedereen wordt verslaafd aan cannabis. Echter, veel mensen denken dat cannabis niet verslavend kan zijn en dus geen drugsverslaving kan teweegbrengen. Dit is echter niet waar; je kan wel degelijk verslaafd raken aan cannabis. Hieronder leggen we de drugsverslaving aan cannabis uit op verschillende niveau's.

De lichamelijke afhankelijkheid aan cannabis?

Net zoals eerder vermeld denken veel mensen dat je niet verslaafd kan geraken aan cannabis. Je hoort het ook niet vaak. Toch is het mogelijk! Dit kan bijvoorbeeld gemeten worden aan de hand van ontwenningsverschijnselen, die verschillende gebruikers van cannabis ervaren als ze besluiten te stoppen. Deze ontwenningsverschijnselen treden echter enkel op bij doorwinterde gebruikers, die zeer regelmatig cannabis consumeren. Ontwenningsverschijnselen, die kunnen optreden bij het stoppen met cannabisgebruik zijn bijvoorbeeld de volgende:

  • Slaapproblemen
  • Verminderde eetlust
  • Zweten
  • Irritatie
  • Je rusteloos voelen

Doorgaans treden voorgaande ontwenningsverschijnselen op in dezelfde week als het stopen met het cannabisgebruik.

De geestelijke afhankelijkheid aan cannabis?

Zoals bij andere vormen van verslaving is een drugsverslaving aan cannabis ook gelinkt aan een psychologische of geestelijke afhankelijkheid. Vaak zit er een reden achter het drugsgebruik, zoals bijvoorbeeld het verminderen van stress of het verdringen van bepaalde gedachten. Door het gebruik van cannabis kom je nu eenmaal in een andere staat van zijn terecht, waar je bepaalde dingen kan vergeten of verdringen, waar de dagelijkse 'sleur' er minder toe doet.

Na een tijdje kan het echter gebeuren dat je automatisch overgaat tot het gebruik van cannabis of je drugsverslaving om met deze gevoelens om te gaan. Je gaat het gebruik als een soort oplossing voor je slecht voelen, piekeren, stress,... beginnen te aanschouwen. Daarom kan het des te moeilijker worden om met je drugsverslaving en gebruik te stoppen, want wanneer je stopt, valt je 'oplossing' ook weg. Vaak kan deze fase erg confronterend zijn. Als dit op jou van toepassing is, is het echter interessant een soort begeleiding of psychologische ondersteuning te voorzien.

De lichamelijke tolerantie bij cannabis?

De derde factor om te bepalen of je een drugsverslaving aan cannabis hebt, is lichamelijke tolerantie. Dit wil zeggen dat je lichaam gewoon raakt aan het gebruik van cannabis en dus steeds grotere hoeveelheden nodig heeft om hetzelfde (gewenste) effect te bereiken.

Bij cannabis komt er echter soms een speciaal fenomeen voor, namelijk een negatieve tolerantie. Dit wil zeggen dat je minder grote hoeveelheden nodig hebt om hetzelfde (gewenste) effect te bereiken in plaats van grotere hoeveelheden. Je lichaam wordt gevoelig aan je drugsgebruik en zal dus kleinere hoeveelheden verlangen.

Lichamelijke tolerantie dient wel onderscheiden te worden van een grotere kans op experimenteren! Het is dus niet omdat je lichaam het gebruik gewoon wordt en steeds meer vraagt, dat dit de kans verhoogt op het gebruik van harddrugs.

Drugsverslaving? Hoe behandel je een verslaving aan cannabis?

Zoals hierboven besproken, ontstaat een verslaving vaak uit een geestelijke 'vraag' om bepaalde gevoelens of emoties meer op de achtergrond te plaatsen. Hier is het nuttig te weten dat een drugsverslaving aan cannabis deze problemen niet aanpakt, maar gewoon tijdelijk in een roes zet. Vanaf het moment dat je stopt met het gebruiken van cannabis, kan het psychische ongemak weer de kop op steken. Naast deze psychische factor, beland je vaak ook in een lichamelijke vicieuze cirkel, waarbij je je lichaam kan schaden en tevens steeds meer dient te consumeren.

Om deze redenen is het nuttig je drugsverslaving aan cannabis te behandelen door middel van technieken, die deze slechte gewoonte vervangen via het aanleren van gezonde gewoontes. Het is namelijk vaak het geval dat een drugsverslaving of een andere soort verslaving gaat dienen als een soort tijdelijke oplossing om zo ongewenste gevoelens te kunnen verdringen. Je kan echter ook kiezen voor een gezonde gewoonte en deze gevoelens op lange termijn uit je leven doen verdwijnen.

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, dat je dagelijks van thuis uit ondersteunt in het aanleren van gezonde gewoontes om zo je drugsverslaving aan cannabis te behandelen. Door de dagelijkse follow-up kan je werken aan het opzetten en in stand houden van gezonde gewoontes om zo de drang naar cannabis dagelijks te verminderen!