In tegenstelling tot andere soorten van verslaving vermeld op deze pagina, bestaan er weinig vormen van roken, die niet gelinkt zijn aan een verslaving. Een verslaving wordt namelijk omschreven als een afhankelijkheid van een bepaalde stof, tot op het moment dat we niet meer zonder kunnen, zelfs als we weten dat het consumeren van deze stof schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Hier kunnen we spreken van zowel mentale als fysieke gezondheid.

Roken is één van de meest voorkomende vormen van verslaving. Naast drugs en alcohol is een groot deel van de bevolking verslaafd aan het consumeren van sigaretten, wat zelfs kan gaan tot meerdere pakjes per dag. Recente cijfers tonen aan dat ongeveer 1 miljard mensen wereldwijd roken.

Net zoals bij het merendeel van de verslavingen creëert het consumeren van de eerste sigaretten een goed gevoel. Helaas ga je na een bepaalde tijd echter meer moeten consumeren om datzelfde gevoel te verkrijgen. Bovendien duikt er ook een gemis op vanaf het moment dat je verslaafd bent. Roken draait dan niet langer rond het verkrijgen van een goed gevoel bij het consumeren van een sigaret, maar het niet langer kunnen leven zonder te roken. Het kan daarom nuttig zijn de stap te zetten naar stoppen met roken.

Roken? Waarom je verslaafd bent aan roken!

De grootste boosdoener van roken is nicotine. Deze gaat namelijk de meeste invloed hebben op het creëren van een verslaving. Het is deze stof die ervoor zal zorgen dat we verslaafd geraken aan roken, dat we niet meer zonder kunnen. Bovendien bevatten sigaretten ook andere chemicaliën, die ervoor zorgen dat de verslavende werking van nicotine wordt versterkt.

Naast de verslavende stoffen in sigaretten zijn er natuurlijk ook andere redenen waarom roken zo verslavend is en waarom stoppen met roken zo moeilijk is. Hieronder zetten we de belangrijkste redenen op een rijtje.

De lichamelijke verslaving

Net zoals bij drugs, prikkelt roken bepaalde zenuwcellen. Daarnaast triggert roken het vrijkomen van bepaalde stoffen in de hersenen, die bekend zijn als het gelukshormoon, maar ook kalmerend en verslavend werkend. Het gaat over dopamine, adrenaline en serotonine. Echter, adrenaline staat ook bekend als het stresshormoon. Vaak hebben mensen het gevoel dat ze rustiger worden door te roken, maar toch zijn deze mensen doorgaans zenuwachtiger dan niet-rokers. Bovendien vraagt je lichaam hier steeds meer van, wat de verslavende werking van roken verklaart.

Door deze lichamelijke verslaving kan het moeilijker zijn om te stoppen met roken, wat het echter niet minder de moeite kan maken. De meerderheid van de mensen ervaren daarom ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met roken. Zo kan je tijdens het stoppen met roken een constante drang naar een sigaret ervaren. Bovendien kan stoppen met roken ook leiden tot gewichtstoename, wat gelinkt kan zijn met de gewoonte iets in je mond de stoppen.

De mentale verslaving

Naast de reactie van ons lichaam op de sigaret, is er ook nog de reactie van onze geest op het roken. Roken en bijgevolg de sigaret worden vaak aanzien als een soort houvast tijdens moeilijke periodes of periodes waarin je te maken krijgt met stress. Roken wordt aanzien als een middel om je te kalmeren in al deze chaos; je vaste pauzes tijdens drukke dagen, tijdens eenzame momenten,...

Net zoals andere soorten van verslaving kan roken bovendien een manier zijn om jezelf te belonen. "Als ik nog zoveel pagina's studeer, mag ik er eentje gaan roken." "Nog even en dan is het mijn rookpauze." Ondanks het feit dat je je bewust bent van alle negatieve effecten van roken op je lichaam, is roken vaak een mentale beloning.

Verder kan roken ook andere functies hebben, zoals bijvoorbeeld een middel om erbij te horen. Iedereen staat buiten te roken en jij wilt er natuurlijk niet alleen blijven zitten. Of je weet niet goed hoe je een houding aan te meten; met een sigaret in je hand wordt dit al gemakkelijker. Roken kan dus veel verschillende psychologische doeleinden hebben. Maar wat zeker is: het vult altijd een soort leegte op, een onzekerheid, een beloning, een houvast. Het maskeert een probleem.

Ook om deze psychologische redenen kan het moeilijk zijn te stoppen met roken, aangezien je het gevoel kan hebben dat een bepaalde constante in je leven wegvalt. Je kan echter op zoek gaan naar ondersteuning, die de psychische gevolgen van stoppen met roken kan ondersteunen!

Waarom zou je stoppen met roken?

Er bestaan veel onderzoeken, die de link tussen roken en ziektes proberen te ontrafelen. Ondanks het gebrek aan een causaal verband tussen roken en deze ziektes, blijkt er wel een hoge correlatie te bestaan tussen roken en tabaksgerelateerde ziektes. Deze ziektes kunnen gaan van behandelbare aandoeningen tot chronische ziektes en zelfs tot sterftegevallen. Hieronder lijsten we enkele ziektes op, die in verband zijn gebracht met roken:

  • Longaandoeningen
  • Ziekte van Crohn
  • Hart- en vaataandoeningen
  • Kanker
  • Oogziektes
  • Alzheimer
  • Diabetes
  • Erectiestoornissen en vruchtbaarheidsproblemen
  • Mondaandoeningen
  • Huidveroudering
  • Verslechtering van de conditie

Uit recent onderzoek blijkt bovendien dat het stoppen met roken verscheidene sociale voordelen heeft. Zo blijkt dat roken niet langer sociaal erg populair is, waardoor rokers zich vaak minder sociaal geaccepteerd voelen en zich vaker buitenstaander voelen. Daarnaast blijkt dat mensen die stoppen met roken of niet roken ook meer sociale kansen krijgen. Zo kan stoppen met roken of niet roken bijvoorbeeld voordelen hebben bij het zoeken naar werk.

Stoppen met roken? Mijn Kwartier helpt je dagelijks van thuis uit!

Zou je graag willen stoppen met roken en ben je op zoek naar een professionele begeleiding, die gemakkelijk vol te houden is? Dan is Mijn Kwartier iets voor jou!

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, ontwikkeld door artsen en psychologen, dat je dagelijks een kwartier begeleidt in het aanleren van door jou gekozen helpende gewoontes en het afleren van slechte gewoontes. Zich baserend op de cognitieve gedragstherapie en de oplossingsgerichte therapie helpt het jouw persoonlijke motivatie definiëren om te stoppen met roken, helpende gewoontes creëren en herinnert het je dagelijks aan jouw nieuwe helpende gewoontes!