Autisme en stress?

Autisme is een probleem dat velen treft. Wat echter minder bekend is, is dat autisme veel stress veroorzaakt. Deze stress maakt de symptomen van autisme erger. Dit leidt tot nog meer stress, en dus tot nog meer autistische klachten.

Is autisme een ziekte?

Eigenlijk is autisme geen ziekte in de strikte betekenis van het woord. Een ziekte is iets dat op een bepaalde dag opkomt en meestal genezen kan worden. Dat is autisme niet.

Is autisme een beperking of handicap?

Autisme is een genetisch overdraagbare handicap of beperking. Het is dus geen ziekte. Er bestaan een 9-tal genen die zouden meespelen in het ontstaan ervan. Niet iedereen heeft al die genen. Er bestaat vele gradaties en combinaties van deze genen, en dus ook vele uitingsvormen van deze aandoening.

Kan je autisme genezen?

Momenteel kan men autisme nog niet genezen. Men zoekt volop naar nieuwe inzichten om deze aandoening te behandelen, maar de wetenschap is nog in volle ontwikkeling. Er is dus nog geen echt goed medicament, al verwacht ik wel doorbraken in de volgende jaren.

Kan het hormoon oxytocine autisme genezen?

Recent werd aan de Stanford Universiteit ontdekt dat een 1 van de 14 receptoren voor het communicatiehormoon 'oxytocine' een defect zou vertonen bij bepaalde vormen van autisme. Toedienen van het hormoon oxytocine in de vorm van een neusspray zou bepaalde symptomen van autisme verminderen. Ik nam zelf als arts contact op met de firma die het hormoon in de vorm van de neusspray 'Syntocinon' op de markt brengt om te horen of er al klinische toepassingen zijn. Hun hoofdarts schreef me dat ze volop studies doen om dit te onderzoeken, maar dat het nog te vroeg is om al conclusies te trekken. Het is dus hoopvol uitkijken naar een doorbraak in deze richting.

Een bevriende collega waar ik mee samenwerk, Prof. Dr. Carolina Remedi aan de Universiteit van Cordoba in Argentinië, bevestigde me dat er verschillende positieve evoluties zijn op dit vlak. Het zou echter nog iets te vroeg zijn om al richtlijnen mee te geven aan ouders of patiënten.

Kan je de gevolgen van autisme behandelen?

Ja, we kunnen mensen met autisme heel erg goed helpen. De belangrijkste pijler in de aanpak van autisme is de diagnose te stellen en de persoon en familie inzicht te verschaffen in deze beperking.

Stappenplan in de aanpak van autisme

  1. stel de diagnose van autisme
  2. leg aan patiënt en familie uit wat de beperking 'autisme' inhoudt
  3. leg aan de patiënt uit dat je wel succesvol kan leren omgaan met deze beperking en zo goed als normaal kan leren functioneren met de meeste vormen van autisme
  4. leg aan de patiënt uit hoe stress de symptomen erger maakt en hoe stresspreventie heel veel verbetering kan geven
  5. begeleid de patiënt door coaching om anders met deze moeilijkheden om te gaan
  6. volg een goed zelfhulpprogramma om de stress te leren verminderen tot de stressmeters terug in de groene zone staan

Hoe helpt het online zelfhulpprogramma bij autisme?

Ik krijg geregeld feedback van collega artsen die veel met autisme werken. Ze vertellen me dat ze het online zelfhulpprogramma 'Mijn Kwartier' om twee redenen vaak voorschrijven aan autisten of patiënten met het syndroom van Asperger bijvoorbeeld.

  1. omdat dit online zelfhulpprogramma hun leert hoe ze zelf hun stress kunnen verminderen.
  2. omdat dit programma hen structuur geeft. Vaak zoeken mensen met autisme naar een houvast of structuur omdat de wereld voor hen door hun probleem vaak erg ongestructureerd lijkt. Het dagelijkse ritme om dagelijks 15 minuten aan zelfhulp te doen, schijnt hen heel veel rust te geven en te helpen om nieuwe gewoontes aan te leren. Deze regelmaat is rustgevend voor de persoon met autisme.

Test hoe stress autisme verergert

Wil je weten of stress je klachten van autisme erger maakt? Doe dan nu hier de gratis zelftest.

Dr. Paul Koeck