Burn-out en zijn symptomen zijn soms moeilijk vast te stellen. Zelfs professionals hebben het hier soms moeilijk mee. Burn-out symptomen trekken namelijk hard op symptomen van bijvoorbeeld depressie. Daarom kan het voor mensen die hier niet in getraind zijn soms ook moeilijk zijn om bij zichzelf burn-out symptomen te herkennen.

Dit artikel wil je op weg helpen naar het herkennen en diagnosticeren van burn-out symptomen, om zo tot een behandeling van de burn-out symptomen over te kunnen gaan. Vergeet ook zeker niet de burn-out test op het einde van het artikel te doen.

Burn-out symptomen

Als je burn-out symptomen ervaart, ervaar je volgende symptomen:

  • Vermoeid of uitgeblust gevoel
  • Mentaal uitgeput gevoel
  • Slaapproblemen
  • Aandachtsproblemen
  • Geheugenproblemen
  • Stemmingsschommelingen
  • Piekeren

De bovenstaande burn-out symptomen zijn de meest voorkomende symptomen en verergeren naarmate de burn-out verergert.

Burn-out symptomen aanpakken

Als je burn-out symptomen wil aanpakken, kan je dat doen aan de hand van verschillende middelen. Vergevorderde burn-out symptomen vragen dikwijls een periode van rust. In deze periode van rust kan je langzaam beginnen werken aan je burn-out symptomen. Mocht dit nog niet het geval zijn en ben je toch nog aan het werk, kan je toch een behandeling van je burn-out symptomen inzetten.

De meest gebruikte en effectiefste behandeling tegen burn-out symptomen is gedragsverandering. Bepaalde gedragingen, zoals bijvoorbeeld perfectionisme of nooit "nee" kunnen zeggen als iemand je iets vraagt, zorgen er namelijk voor dat je je burn-out symptomen versterkt. Door het veranderen van de gewoontes, die burn-out symptomen uitlokken, naar nieuwe gewoontes, kan je aan je burn-out symptomen werken en ze helpen in de toekomst te vermijden.

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, dat je helpt bij het creëren van deze nieuwe gedragsgewoonten. Bovendien helpt het je jouw stress doen dalen tot ongeveer 77% na één maand (volgens onderzoek gepubliceerd in de Artsenkrant, 2011).

Burn-out symptomen testen

Als je wil weten in welke mate burn-out symptomen bij jou aanwezig zijn, doe dan hier de gratis online burn-out test van Mijn Kwartier!