Als kind droomde Paul er al van om miljoenen mensen te helpen via het delen van vergaarde kennis en inzichten. Hij wist toen alleen nog niet precies hoe. Toen hij vijftien was begon hij tientallen boeken te verslinden over het menselijk brein, psychologie en hoe je mensen kan ondersteunen in het bereiken van gedragsverandering.

Hij ontdekte dat gedragsverandering geen miraculeuse gave of talent is maar vakmanschap: het is iets wat je kan bestuderen, leren en beheersen. Hij werd geïnspireerd door deze ontdekking en gedreven om te gaan uitzoeken wat het beste werkt.

Hij volgde verschillende opleidingen over menselijk lichaam en geest (geneeskunde en sportgeneeskunde), levensaspecten (filosofie en management) en uiteindelijk over verschillende methoden binnen psychotherapie (o.a. oplossingsgerichte therapie, systeemcoaching en hypnotherapie).

Als psychotherapeut behandelde Paul veel verschillende patiënten en problematiek in zijn eigen praktijk en op congressen. Hij raakte geïntrigeerd door de vraag hoe mensen en systemen de vicieuze cirkel van negatieve stress en inefficiëntie kunnen doorbreken. Hij richtte het Centrum voor Stressbegeleiding op en werd bekend als de stressspecialist van België.

Na verloop van tijd groeide het besef bij Paul dat efficiënte therapeutische strategieën ook in het bedrijfsleven succesvol toegepast kunnen worden. Hij richtte vervolgens het bedrijf COACHTEAM op en ontwikkelde ook zijn eigen model op basis van gecombineerde inzichten uit geneeskunde, management, filosofie en psychologie. Dit model wordt inmiddels aan verschillende universiteiten gedoceerd.

Tijdens al deze ervaringen deed Paul nog meer kennis op over welke therapeutische technieken wel en niet werken en hoe generieke technieken op maat te maken zijn zodat ze passen bij de persoon in kwestie. Ondanks dat hij veel plezier haalde uit 1-op-1-interactie met patiënten en tijdens coaching, knaagde nog steeds de vraag die hem al bezig hield als kind:

"Hoe kan ik helpen om de levens te verbeteren van miljoenen mensen wereldwijd? Er zitten maar 24 uren in een dag. Hoe kan ik meer mensen helpen per dag dan er uren zijn?"

Tijdens een zonnige vakantie in zuid-Europa begon het antwoord op die vraag vorm te krijgen in zijn hoofd. Hij besloot een online programma te ontwikkelen op basis van de gecombineerde intelligentie van de beste therapeuten ter wereld, de grootste denkers wereldwijd en de beste coaches in elk vakgebied. Dankzij een gedeelde passie voor psychologie was hij over de jaren heen bevriend geraakt met velen van deze experts. 

Inhoudelijk begon hij Mijn Kwartier in te vullen met hulp van de andere specialisten. Toch geloofde niet iedereen direct in het initiatief. Op het moment van oprichting was de samenleving en vooral ook de medische wereld nog zeer sceptisch of het überhaupt mogelijk was om online goede therapeutische resultaten te behalen. Maar de resultaten van het programma waren gelijk zeer positief en dankzij publicaties op wereldcongressen is men inmiddels ook binnen de medische wereld overtuigd: het kán wel, ook online!

 

In 2013 won Paul met Mijn Kwartier de ‘Alfred’-award voor ‘beste oplossingsgerichte therapeutische initiatief’ van Vlaanderen.
Dr. Luc Isebaert, directeur van Korzybski International, tijdens de prijsuitreiking:
“Paul is erin geslaagd te doen wat Steve de Shazer, de grondlegger van de oplossingsgerichte therapie, nooit heeft kunnen realiseren: een oplossingsgericht computerprogramma ontwikkelen dat mensen even efficiënt helpt als echte psychotherapie.”

Paul blijft eraan werken om de bekendheid en beschikbaarheid van Mijn Kwartier wereldwijd te vergroten en op die manier laagdrempelig doch zeer effectieve therapie toegankelijk te maken voor zo veel mogelijk mensen. Paul: "De ultieme droom van iedereen die hieraan meewerkt: Miljoenen mensen gelukkiger en oplossingsgerichter leren leven door hen duidelijk te maken hoe ze zichzelf kunnen helpen."

Dankwoord van Paul aan diens mentoren:
Ik heb veel gereisd om de genieën in mijn vakgebied te ontmoeten en van hen te leren, lange discussies met hen te voeren waarin ik antwoorden kon zoeken op al mijn vragen en feedback vragen op mijn werk. Ik ben dankbaar dat ik tientallen meesters van de psychologie heb mogen ontmoeten en van heb kunnen leren. Ik heb talloze namiddagen koffie gedronken met filosofoof en liguist Paul Warzlawick in zijn kantoor in Palo Alto, met John Grinder (oprichter van NLP) in Wenen, bier gedronken met Steve de Shazar, lange reflectieve wandelingen gelopen met zijn vrouw Insoo Kim berg, John Weakland (MRI, Palo Alto School) diepgaand geïnterviewd kort voor zijn overlijden en meerdere informele gesprekken gehad en workshops gevolgd bij genieën zoals Albert Ellis (REBT) en zijn vrouw Debbie, Aaron Beck (Cognitieve Therapie), Dalai Lama (Boeddhisme), David Cheeck (gynecoloog), Ernest Rossi (Ericksonian), William Glasser (Reality Therapy),  Stephen Gilligan (Ericksonian), Betty-Alice Erickson (Ericksonian), Jay Haley (Strategic Family Therapy), Viktor Frankl (Logotherapie), Yvonne Dolan (PTSD), Donald Meichenbaum (PTSD), Luc Isebaert (Theory of Habits), Martin Seligman (Learned Helplesness), Francine Shapiro (EMDR)  Robert Dilts (NLP), Salvador Minuchin, MD (Family Therapy), Humberto Maturana (Systemic Thinking), Irvin Yalom, MD (Psychoanalyst), Anna Freud, Bert Hellinger (Systemic constellations),  Noan Chomski (Linguist), Peter Senge (Learning Organisation), Eli Goldratt (Theory of Constraints), Gary Hamel (Strategic Intent), Marshall Rosenberg (Non-Violent Communication), Ken Blanchard (The One Minute Manager), Steve Covey (The Seven Habits), en tientallen andere geniale denkers ... Dank allen!

Opleidingen:

 • Geneeskunde aan de universiteit in Leuven (KULeuven)
 • Sportgeneeskunde aan de universiteit in Leuven (KULeuven)
 • Filosofie aan de universiteit in Leuven (KULeuven)
 • Master of Business Administration aan de Vlerick Business School in Gent
 • Oplossingsgerichte cognitieve systeemtherapie bij Korzybski Instituut van Dr. Luc Isebaert
 • Klassieke hypnotherapie bij Vhyp
 • Master Ericksoniaanse hypnotherapie
 • Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) therapie
 • Mindfulness bij Dr. Edel Maex
 • Neurolinguistisch programmeren (NLP) master practitioner bij NLP grondlegger Richard Bandler himself

Congressen:
Dr. Paul Koeck heeft op tientallen congressen wereldwijd in 5 talen op 4 continenten gesproken en worskhops en live demonstraties gegeven op het gebied van:

 • Mijn Kwartier resultaten en toepassingen
 • De door hem ontwikkelde Ericksoniaanse (zelf)hypnose techniek Hypnotic Scaling
 • Leiderschap, coaching en stressmanagement