Vermoeidheid staat op nummer 1 omtrent aan te pakken problemen waarnaar de Belgische bevolking surft om een oplossing te vinden. Dit blijkt uit recent onderzoek van Mijn Kwartier, waaruit blijkt dat meer dan een kwart van de mensen die de gratis zelftest van Mijn Kwartier invullen een oplossing zoeken tegen vermoeidheid.

Vermoeidheid komt dus frequent voor en kan tot chronische oververmoeidheid leiden. Vaak komt vermoeidheid voor in stressvolle periodes voor, waarbij je meer problemen hebt met inslapen of doorslapen.

Vermoeidheid kan na een  tijdje van zichzelf verdwijnen. Het kan ook echter tot chronische oververmoeidheid leiden, met ernstige lichamelijke en geestelijke gevolgen.

Wat zijn de symptomen van vermoeidheid?

Vermoeidheid komt vaak voor tijdens periodes die gekenmerkt worden door stress of ingrijpende levensgebeurtenissen, bijvoorbeeld een echtscheiding of een verhuis. Dit kan ervoor zorgen dat je meer moeite hebt met inslapen en bovendien doorslapen, wat je nachten kort en je slaap oppervlakkiger maakt. Hierdoor krijg je het gevoel niet uitgerust en fris aan je dag te kunnen beginnen.

De gevolgen kunnen zich al manifesteren na één slechte nacht of na een aantal slechte nachten, dit kan verschillen van persoon tot persoon. We bemerken dat mensen met vermoeidheid frequent concentratieproblemen en geheugenproblemen bemerken na een tijdje slecht te slapen. Bovendien heeft het slecht slapen en bijgevolg de vermoeidheid een invloed op je gemoeid. Zo kunnen sommige mensen erge schommelingen in gemoed observeren en andere erg somber worden.

Als vermoeidheid aanhoudt, kan dit leiden tot ernstige lichamelijke en psychologische gevolgen. Zo verzwakt bijvoorbeeld je immuunsysteem, wat je vatbaarder maakt voor ziektes. Bovendien is de kans groter dat je somber wordt en mentaal minder veerkrachtig bent, wat in extreme gevallen tot een depressie kan leiden.

Vermoeidheid aanpakken!

Mijn Kwartier ontwikkelde in samenwerking met artsen en psychologen een online zelfhulpprogramma dat mensen met een reeks van mentale klachten dagelijks begeleidt in het aanpakken en het behandelen van deze klachten en symptomen. Het programma helpt je dus dagelijks je symptomen verminderen, je mentale veerkracht versterken en verbeteren en bovendien je weerbaar te maken voor vermoeidheid in de toekomst.

Vermoeidheid testen? Doe hier de gratis zelftest!

Wil je graag weten in welke mate vermoeidheid een invloed heeft op je dagelijkse functioneren? Doe dan hier de gratis zelftest!