De feestperiode nadert. Dit is in het algemeen een periode waarin we vele momenten met onze familie delen. Dit kan echter ook een bron van stress zijn, aangezien een bepaalde tijd samen zitten met je familie conflicten kan veroorzaken. Familieconflicten kunnen erg verwarrend en stresserend zijn. Je kan jezelf meermaals de vraag stellen: 'hoe pak ik deze situatie nu best aan', zonder tot een antwoord te komen.

Het is echter niet de bedoeling dat de feestperiode een periode van stress, woede en frustratie is, maar een periode van ontspanning en het opladen van de denkbeeldige batterij. Dus wat kan je doen om te voorkomen dat het gezellig onderonsje tijdens de kerstperiode uitdraait op familieconflicten?

Familieconflicten? Hoe pak je ze aan?

Allereerst bestaat er geen pasklaar antwoord op het aanpakken van familieconflicten. Er bestaan honderdtallen verschillende mogelijkheden: de ene kan al beter werken voor persoon X, de ander beter voor persoon Y. Het is dus nuttig je goed te voelen bij de aanpak die je kiest en je klaar te voelen om de situatie op een bepaalde manier te benaderen.

Vaak hebben familieconflicten bovendien te maken met het oplaaien van emoties, die het moeilijk maken om de standpunten van de ander te begrijpen. Zo kunnen misverstanden of situaties ontstaan, waarin het gedrag van de ander verkeerd geïnterpreteerd wordt, wat tot een escalatie kan leiden.

Het is natuurlijk niet evident een bepaalde dynamiek van de ene op de andere dag te veranderen. Dit vraagt vaak tijd. Bovendien kan je de andere niet veranderen. Wat je echter wel kan, is kijken wat jij kan doen om de situatie te bedaren of ervoor te zorgen dat deze familieconflicten een minder grote impact hebben op je dagelijks functioneren.

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, dat je begeleidt in het ontdekken van gezonde gewoontes, waardoor je ongezonde gewoontes vermindert. Dit kan op zijn beurt een positieve invloed hebben op je omgang met familieconflicten. Bovendien werkt het dagelijks met jou van thuis uit aan je levensgeluk door bijvoorbeeld je stressniveau en angstniveau te doen dalen. Hierdoor hebben familieconflicten een minder grote invloed op je dagelijks functioneren, zodat je bijvoorbeeld niet nog dagen na het conflict ligt na te denken over wat er gezegd is.

Familieconflicten? Test je stress hier!

Zoals eerder vermeld zijn emoties nauw verbonden met familieconflicten. Test hier gratis in welke mate jij stress ervaart in je dagelijkse functioneren aan de hand van onze gratis stress test!