Angsten, iedereen heeft ze. De ene al meer als de ander. Soms kan angst zulke grote invloed hebben op ons leven, dat dagdagelijkse activiteiten zoals boodschappen doen niet meer gaan. Maar hoe komt nu dat sommige mensen meer angsten hebben als anderen en wanneer noemen we ze pathologisch? Dit wil zeggen dat we kunnen spreken van een stoornis. In dit artikel zullen we symptomen van angsten omschrijven, verschillende parameters waaraan je kan nagaan of je angst pathologisch is of niet. Bovendien beschrijven we oorzaken van angsten en wat je aan je angsten kan doen. Hoe kan je deze angsten nu aanpakken? Dit artikel helpt je bij deze vraag.

Angsten: symptomen en oorzaken

Angsten ontstaan in veel gevallen als we de link hebben gelegd tussen een bepaalde situatie en een trauma/ stressvol event. Maar het kan ook zijn dat je angsten ‘aangeleerd’ zijn. Dit wil zeggen dat je zag dat je ouders bijvoorbeeld van spinnen bang hadden. Als je ouders ‘op overdreven manier’ op spinnen reageren ,kan het zijn dat ook jij schrik gaat krijgen van spinnen. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van angsten, die voor iedereen verschillend kunnen zijn. Ondanks de verscheidenheid in oorzaken, uitten angsten zich in de meeste gevallen op dezelfde manier. Als we geconfronteerd worden met iets dat angst oproept, beginnen we te zweten, je pupillen vergroten, je staat vaak aan de grond genageld en begint oppervlakkiger te ademen. Soms kan het zijn dat je hersenen hierdoor niet voldoende zuurstof krijgen en je flauwvalt of begint te hyperventileren. Als je angsten ervaart, zal je vaak het gevoel hebben dat het niet reëel is, dat je geen controle meer over jezelf hebt en dat je als een soort toeschouwer kijkt naar wat er met je lichaam aan het gebeuren is. Na een tijdje zullen de meeste mensen zelfs angsten krijgen om deze symptomen opnieuw te ervaren. Dit noemen we angst voor de angsten.

Wanneer spreken we nu van pathologische angst? Om het gemakkelijk te houden zeggen we dat angst ‘pathologisch’ is als het je verhindert om dagdagelijkse activiteiten, waar je voorheen geen moeite mee had, nog uit te voeren. De parameters volgens ingewikkelde psychologische handboeken ligt voor iedere angststoornis anders. Vaak zeggen ze dat je 5 of 6 van de 9 symptomen van een bepaalde angststoornis moet hebben eer we kunnen spreken van de angststoornis.

Angsten: behandelen van angststoornissen of angsten

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je begeleidt in het aanpakken van je angsten. Het geeft je meer informatie over hoe angsten ontstaan en hoe jij persoonlijk jouw angsten kan aanpakken. Het heeft het doel om je angsten te verminderen, maar ook je nieuwe gewoonten aan te leren die je in de toekomst kan toepassen, zodat je ook dan minder kans hebt op angsten.

Angsten: doe de angsttest

Wil je weten in welke mate angst een invloed heeft op jouw leven of jij angst ervaart, doe dan de gratis online angsttest!