Pfizer heeft een medicatie ontwikkeld tegen het stoppen met roken. Deze medicatie kan enkel gebruikt worden bij volwassenen. Hierbij neem je 1 mg varenicline, twee maal per dag. Deze medicatie is bestemd voor oraal gebruik.

Veel mensen willen stoppen met roken, maar weten niet hoe. In de bijsluiten van Champix staat dat behandelingen voor het stoppen met roken meer kans hebben van slagen bij patiënten die gemotiveerd zijn om te stoppen met roken en die aanvullend advies en ondersteuning krijgen. Om de interne motivatie van mensen, die willen stoppen met roken aan te spreken, zetten we hieronder kort wat de voordelen van stoppen met roken zijn.

Redenen om te stoppen met roken? Om een beter gevoel te krijgen!

 • Na 20 minuten stoppen met roken: Je bloeddruk en hartslag keren terug naar een normale toestand. Je bloedsomloop begint te verbeteren, vooral in je handen en voeten.
 • Na 8 uren stoppen met roken: Het zuurstofpeil in het bloed bereikt een normaal niveau en de kans op een hartaanval begint te dalen.
 • Na 24 uren stoppen met roken: Koolmonoxide heeft je lichaam verlaten. Je longen beginnen slijm en ander afval van het roken te verwijderen.
 • 48 uren stoppen met roken: Gefeliciteer! Er zit geen nicotine meer in je lichaam. En heb je bemerkt hoe je smaak en reukvermogen zijn verbeterd?
 • Na 72 uren stoppen met roken: Het ademhalen wordt gemakkelijker. Je energiepeil neemt toe.
 • Na 1-3 maand stoppen met roken: Je bloedsomloop begint te verbeteren; Je voelt je fitter en kunt meer aan.
 • Na 3-9 maand stoppen met roken: Je longcapaciteit neemt 5-10%toe en ademhalingsproblemen nemen geleidelijk af. Je hoest minder, bent minder kortademig en je ademhaling piept niet meer zo erg.
 • 5 jaar stoppen met roken: Je kans op een hartaanval is gehalveerd tegenover iemand die nog steeds rookt.
 • 10 jaar stoppen met roken: Je risico op longkanker is gedaald tot de helft van dat van een roker en je kans op een hartaanval is dezelfde als die van iemand die nooit gerookt heeft.

Buiten gezondheidsredenen zijn er ook nog financiële redenen om te stoppen met roken. We geven enkelen hieronder weer.

Redenen om te stoppen met roken? Om geld te besparen!

Als je 19 sigareten per dag rookt, bespaar je

 • Na een week stoppen met roken: 34.20 euro of een massage
 • Na een maand stoppen met roken: 156.80 euro of een gastronomisch diner
 • Na een kwart stoppen met roken: 470.40 euro of een jaarabonnement voor een fitness club
 • Na een semester stoppen met roken: 940.80 euro of een laptop
 • Na een jaar stoppen met roken: 1881.60 euro of een zonnige vakantie

Mijn kwartier en Champix

Mijn Kwartier spreekt de interne motivatie van mensen nog extra aan en zorgt voor ondersteuning bij het stoppen met roken. Er komt namelijk veel stress te kijken bij het stoppen met roken. Daarenboven hebben mensen, volgens de bijsluiter van Champix, meer kans om langdurig te stoppen met roken dankzij extra ondersteuning en begeleiding. Mijn Kwartier kan deze begeleiding voorzien. Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, dat je helpt dagelijks 15 minuten aan jezelf te werken. Aan de hand van video's en oplossingsgerichte vragen van artsen, willen we je tot nieuwe inzichten brengen. Na Mijn Kwartier één maand te volgen, kan stress tot 77% afnemen (volgens onderzoek gepubliceerd in de Artsenkrant).

Ben ik gestrest?

Je kan de gratis stresstest doen, om te kijken met hoeveel stress het stoppen met roken bij jou gepaard gaat. Na het invullen van de test, krijg je meteen jouw scores en bijhorende interpretatie.