Momenteel bevinden we ons pal in de blokperiode, een periode die voor veel studenten een bron van stress en angst vormt. Vaak hebben studenten tijdens de blok last van slaaptekort, voelen ze zich enorm onder druk gezet,... Dit kan vergaande gevolgen hebben voor zowel onze geest als ons lichaam. Vaak hebben deze studenten tijdens de examens bijvoorbeeld last van zweten, aanhoudende slaapproblemen, maar bijvoorbeeld ook van een black-out. Het kan dus nuttig zijn stress en angst gedurende de blok- en examenperiode zoveel mogelijk te proberen verminderen.

Angst voor examens? Wat zijn de symptomen?

Het is normaal wat stress en druk te ervaren tijdens de blok- en examenperiode. Het is echter nog iets heel anders om angst voor examens te hebben, omdat deze angst je tijdens de examens kan blokkeren en zelfs je prestaties verminderen. Gezonde angst zal ervoor zorgen dat je net dat tikkeltje langer en harder kan studeren, om zo misschien betere resultaten te behalen. Ongezonde stress, die kan uitmonden in angst, kan verlammend zijn en zal vaak een negatieve invloed hebben op je resultaten.

Zo kan je ten gevolge van angst voor examens overmatig zweten, je spieren gaan zich opspannen, wat op zijn beurt hoofdpijn en spierpijn kan teweegbrengen. Je hart gaat sneller slaan, je kan eventueel tintelingen in bepaalde lichaamsdelen ervaren, zoals bijvoorbeeld in je vingers. Mocht de angst voor examens intenser worden, kan je ook last krijgen van derealisatie, het gevoel dat je je onttrekt van de realiteit, en depersonalisatie, het gevoel dat je als een buitenstaander aan het kijken bent naar wat er met je gebeurt.

Angst voor examens? Hoe pak je ze aan?

Als je last hebt van bovenstaande symptomen, is het nuttig om op zoek te gaan naar een manier om met deze symptomen om te gaan en ze te verminderen. Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat je dagelijks van thuis uit begeleidt in het aanpakken van je angst voor examens. Het programma werd ontwikkeld door artsen en psychologen en bevat een heleboel technieken om je te begeleiden in het verminderen van je angst en bovendien om aan hervalpreventie te doen en je zo te wapenen voor angst in de toekomst.

Angst voor examens? Doe de gratis test!

Wil je graag weten in welke mate angst je dagelijkse functioneren beïnvloedt? Doe dan hier de gratis angst test!