Depressie kan voorkomen bij als je ouder bent. De kinderen gaan uit het huis, je gaat op pensioen,... Kortom, er kunnen zich veel verschillende veranderingen voordoen op oudere leeftijd. Het is niet altijd even gemakkelijk om om te gaan met deze veranderen. Daardoor kunnen depressie symptomen bij ouderen ontstaan.

Depressie symptomen bij ouderen lijken sterk op depressie symptomen bij volwassenen. Net zoals bij volwassenen omvatten depressie symptomen bij ouderen piekeren, geen zin om nog iets te ondernemen, hoofdpijn, somber gevoel, isolatie,...

Wat echter verschilt is dat het moeilijk is een onderscheid te maken tussen problematiek gedrag en gedrag die eigen is aan de leeftijd. Als je ouder wordt, is het normaal dat je voor een rustigere levensstijl kiest. Waar dient dan de grens met depressie symptomen bij ouderen getrokken te worden?

Depressie symptomen bij ouderen? Wanneer kunnen we spreken van een depressie?

Als we spreken van depressie symptomen bij ouderen, wil dit zeggen dat je symptomen verder gaan dan een keertje je somber voelen. Als je ouder bent, kan het zijn dat je je soms somber voelt, omdat je bijvoorbeeld merkt dat niet alles meer zo vlot gaat als vroeger. Daarnaast kan het ook zijn dat je af en toe niet meer de zin hebt om op uitstap te gaan. De dingen gaan niet meer zo vlot en dan kan het soms leuk zijn om even niets te hoeven doen.

Dit is een belangrijk onderscheid met depressie symptomen bij ouderen. Als je depressie symptomen bij ouderen ervaart, zal dit somber gevoel voortdurend aanwezig zijn. Je voelt je lange tijd voortdurend somber en hebt nooit zin meer om iets te ondernemen. Dit gevoel is dus niet veranderlijk en houdt voortdurend aan.

Depressie symptomen bij ouderen? Hoe kan ik dit aanpakken?

Voor ouderen is het niet altijd gemakkelijk zich ver te verplaatsen om eventueel een hulpverlening te contacteren. Mocht je depressie symptomen bij ouderen ervaren en met de computer overweg kunnen, is het online zelfhulpprogramma van Mijn Kwartier iets voor jou. Het online programma inspireert zich op therapeutische technieken om depressie symptomen bij ouderen aan te pakken en je te laten herontdekken wat je gelukkig maakt. Je leert meer doen van wat je helpt en minder van wat je niet helpt.

Depressie symptomen bij ouderen? Doe de depressie test!

Wil je weten of je eventueel depressie symptomen bij ouderen ervaart? Doe dan hier onze gratis korte online depressie test, die je meer zal vertellen over hoe je depressie symptomen aan te pakken!