Depressie krijgt de laatste tijd meer en meer aandacht. Dit doet enkele vragen opwaaien zoals kan iedereen een depressie krijgen? Heeft depressie met zwakte te maken? Er bestaan nog steeds veel vooroordelen over depressie. Sommige mensen denken dat enkel 'mensen met geen ruggengraat' depressie kunnen krijgen. Daarom schamen veel mensen met depressie zich. Ze denken namelijk dat depressie iets onnatuurlijks is en enkel 'zwakke mensen' overkomt.

Hulp vragen is ook niet gemakkelijk. Depressie is effectief te behandelen aan de hand van verschillende methodes. Voorbeelden van deze methodes zijn medicatie en therapie. Toch vinden veel mensen hun weg niet naar deze hulpmiddelen. Psychologen en psychiaters geven verschillende verklaringen voor dit fenomeen. De vraag is echter: hoe doorbreken we het taboe rond depressie? Hoe infomeren we de hele bevolking over depressie, opdat mensen met depressie niet met vooroordelen geconfronteerd worden? Kunnen mentale problemen ooit een gevalideerde rol krijgen in onze samenleving?

Om je te helpen het mechanisme achter depressie te begrijpen, geven we hier enkele antwoorden op veelgestelde vragen over depressie. We stelden vragen zoals 'zijn mensen met depressie zwak?' aan een ervaringsdeskundige en gediplomeerde hulpverlener. Hieronder kan je de antwoorden lezen.

Zijn mensen met depressie zwakker dan dan andere mensen?

Als je denkt dat depressie enkel bij 'zwakke mensen' voorkomt, stel ik voor dat je wat meer informatie over depressie opzoekt. Depressie heeft niets met zwakte te maken. Gedurende ons leven krijgen we allemaal te maken met moeilijke momenten, ingrijpende gebeurtenissen. De een heeft al meer tegenslag dan de ander. Het aantal tegenslagen bepaalt niet of je een depressie krijgt, maar heeft er wel een invloed op. Depressie heeft te maken met je reactie op deze gebeurtenissen. Het kan zijn dat deze gebeurtenissen je overweldigen, je begint te piekeren en depressie langzaam ontstaat.

Het kan zijn dat bepaalde ingrijpende gebeurtenissen je overrompelen en je gedrag hierop een soort gewoonte wordt. Na een tijdje weet je niet meer hoe je piekergedrag stil te leggen. Je weet niet meer hoe je gelukkig kan zijn. Mensen zijn gewoontedieren. Gewoontes hebben bijgevolg een sterke invloed. Dit kan iedereen overkomen, aangezien we allemaal gewoontedieren zijn.

Mijn Kwartier helpt je!

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma. Artsen en psychologen maakte een combinatie van technieken vanuit de systeem- cognitieve en oplossingsgerichte therapie, opdat mensen van thuis uit hun depressie kunnen aanpakken. Wil je graag weten hoe het programma je verder kan helpen, doe dan hier de gratis depressie test!