Het komt er weer aan, die periode van de herexamens. Net zoals de andere 2 examenperiodes, brengt de periode van augustus-september bij velen hoge niveau's van stress met zich mee. Gezonde stress kan je helpen presteren en kan je verder helpen. Ongezonde stress daarentegen kan je enorm hard remmen en kan ervoor zorgen dat je jouw capaciteiten niet ten volle kan gebruiken. Zo kan ongezonde stress en herexamens faalangst ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld een black-out hebt of je niet goed kan concentreren.
Herexamens faalangst komt vaker voor dan je denkt. Veel studenten slapen amper, kunnen zich niet concentreren, hebben stemmingswisselingen, .... Als we spreken van herexamens faalangst gaat het verder dan enkel stress, het gaat om angst symptomen, die jouw potentieel belemmeren.
Herexamens faalangst? Hoe weet je of je lijdt aan herexamens faalangst?
Net zoals bij andere vormen van angst, kan herexamens faalangst je een verlammend, afremmend gevoel geven. Je stelt jezelf voortdurend in vraag en hebt een contante angst om te falen. Eens geconfronteerd met de test/het examen, kan het zijn dat angstsymptomen het overnemen. Je kan beginnen zweten, je hartslag kan sneller beginnen slaan,... Je kan zelfs een black-out hebben.
Gezonde stress heeft je net die extra 'push' om wat langer/beter te studeren, maar zal er niet voor zorgen dat je in een contante staat van twijfel of angst bent. Deze herexamens faalangst kan er bovendien voor zorgen dat je humeur gaat wisselen. Zo kan je erg geïrriteerd, triestig zijn tijdens periodes waarin je 'moet presteren'.
Herexamens faalangst kan leiden tot het ontwijken van het studeren, wat op zich de herexamens faalangst kan versterken, aangezien je vakken steeds opnieuw dient af te leggen. Een ander gevolg kan overprestatie zijn, wat in sommige gevallen zelfs tot burn-out kan leiden.
Herexamens faalangst aanpakken? Hoe behandel je herexamens faalangst?
Als je lijdt aan herexamens faalangst, is het nuttig op zoek te gaan naar een manier om om te gaan met deze faalangst. Professionele hulp zoals Mijn Kwartier kan je hier bij helpen. Aan de hand van therapeutische technieken leer je hoe beter omgaan met stress, maar ook hoe je faalangst aan te pakken. Je leert hoe je je effectief en zonder tijdrovende trucs kan voorbereiden op examens, testen, samenvattingen maken.... Daarnaast helpt het programma je het overkoepelend probleem aanpakken, namelijk angst en stress, en hoe je ongezonde gewoontes in deze situaties kan vervangen door gezonde gewoontes voor lichaam en geest.