Hoe merk je dat iemand een angststoornis heeft?

Na jaren lang werken onder druk, zonder rustpauzes of vakantie, geraakt je lichaam en geest  langzaam uitgeput en word je angstig. Je lijdt aan een angststoornis. Maar hoe weet je nu of dit een echte angststoornis is? Natuurlijk is het steeds belangrijk om met je dokter of huisarts te overleggen of er andere medische oorzaken zijn, doch in de meeste gevallen is de kans groot dat je aan een angststoornis lijdt als je je gedurende een lange periode regelmatig angstig voelt of paniek voelt opkomen. Je zin voor initiatief neemt erdoor af omdat je bepaalde situaties gaat vermijden. Je geniet niet meer van de eenvoudige dingen van het leven zoals een zonsondergang of een mooie bloem omdat angst je continu dwarsboomt. Als je een aantal van deze tekenen herkent is de kans inderdaad groot dat je aan een angststoornis lijdt.

Uitgeput door paniek of een angstig gevoel

Indien angst langdurig aanhoudt gaat het je leven beheersen en ga je meer en meer situaties vermijden. Het leven wordt vermoeiend en je geraakt erdoor uitgeput. Het kan zelfs voorkomen dat je depressieve gevoelens ontwikkelt bovenop je angst. Langzaam neemt angst voor de angst het van je over en beheerst je ganse leven. Eens het zover is, wordt het moeilijk het piekeren stil te leggen zonder specifieke behandeling of bijvoorbeeld een online zelfhulpprogramma. Het voordeel van een internet zelfhulpprogramma is dat je er dadelijk aan kan beginnen zonder wachttijden en dat je niet verplicht bent er met je omgeving over te praten. De resultaten van online zelfhulp zijn evenwaardig of vaak zelfs beter dan die van therapie.

Angst wanneer je jezelf te veel wegcijfert

Dit komt soms voor als je jezelf te veel wegcijfert, waardoor je geen grenzen meer trekt naar anderen en niet meer aangeeft wat je wel of niet aan kan. Als gevolg neem je te veel hooi op je vork en overlaad je je systeem, en je blijft doorwerken tot het begeeft. Je bent geestelijk op en wordt angstig en bent toe aan vakantie terwijl je denkt dat je moet doorwerken omdat je steeds minder energie hebt om alles rond te krijgen. Symptomen zijn onder andere: hartkloppingen, zweterige klamme handen, schrik voor gewone zaken, vermijdingsdrang of vluchtgedrag, paniek, opgejaagd zijn, beginnen twijfelen over eenvoudige dingen, piekeren en je piekeren niet kunnen stil leggen, niet meer op openbare plaatsen komen of op plaatsen waar veel mensen zijn,  ... Niet iedereen heeft dezelfde klachten, daarom is een test vaak nuttig om de diagnose te bevestigen.

Test of je angst een angststoornis is

Je angstniveau en onderliggend stressniveau kan je testen door deze eenvoudige online test hier af te leggen. Deze test toont je zowel je algemene stressniveau als je graad van angst of angststoornis, alsook andere deelaspecten: spanning, angst of zelfs depressieve gevoelens. Deze test kan je helpen het probleem te onderkennen of ook om achteraf je evolutie op te volgen nadat je bijvoorbeeld het online zelfhulpprogramma tegen stress en angst hebt gevolgd. Probeer de test eens. Dr. Paul Koeck