We zijn allemaal wel eens oververmoeid, maar in sommige gevallen kan het echt beginnen wegen. Het duurt lange tijd dat we precies maar niet uitgerust geraken en je merkt dat het steeds meer invloed begint te hebben op je werk, relatie,…. Dit artikel bespreekt mogelijke oorzaken van oververmoeidheid en wat je ertegen kan doen.

Oververmoeidheid: oorzaken

Als hoofdoorzaak van oververmoeidheid is het vaak dat je slecht slaapt. Je geraakt maar niet in slaap of wordt veel wakker tijdens de nacht. Maar dit slaapprobleem heeft vaak een oorzaak op zich. Stress, depressie of angst kunnen vaak aan de oorzaak van oververmoeidheid liggen. Denk maar aan die molen in je hoofd die tijdens stress maar blijft draaien. Ook kan het zijn dat je maar blijft piekeren als je depressief bent. Zelfs angst kan ervoor zorgen dat je slaap verstoord wordt. Het kan ervoor zorgen dat je vaak wakker wordt of angst kan ervoor zorgen dat je maar niet ingeslapen geraakt. In extreme gevallen kan het ook voorvallen dat je hyperventileert tijdens de nacht, omdat je voortdurend angstig bent. Na zo’n aanval is het moeilijk om weer in slaap te geraken.

Nadat je een tijdje slecht slaapt, begin je zelfs meer stress, depressiviteit of angst te ervaren uit angst of stress dat je niet zal kunnen slapen. Je wilt net goed slapen, want anders voel je je nog erger. In dit opzicht is oververmoeidheid dus een vicieuze cirkel. Je geraakt er maar niet uit, want het één veroorzaakt het ander.

Na een tijdje zal je zelfs merken dat je oververmoeidheid ook een invloed begint te hebben op je relatie, werk of hobby’s,…Als je slecht slaapt is een kritische opmerking of gemene steek naar je partner snel gemaakt. Je zal ook merken dat je slechter onthoudt of meer moeite hebt om jezelf te concentreren. Dit kan je werk op een negatieve manier beïnvloeden.

Oververmoeidheid: behandeling

De snelste manier om oververmoeidheid aan te pakken is door de onderliggende oorzaak aan te pakken. Zoals beschreven in dit artikel is dat in veel gevallen stress, depressie of angst. Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je helpt in het aanpakken van je stress, depressie of angst. Na een tijdje zal je ook merken dat je oververmoeid afneemt als je jouw stress, depressie of angst aanpakt.

Oververmoeidheid: doe de stresstest!

Om te ontdekken in welke mate stress, depressie of angst een invloed kan hebben op jouw oververmoeidheid, doe de gratis online stresstest. Na het invullen van deze test, krijg je meteen jouw persoonlijke scores.