Wat is het?

Een gepersonaliseerd online zelfhulpprogramma, ontwikkeld door een internationaal team van artsen, psychiaters en psychologen, gebaseerd op een mix van bestaande en wetenschappelijk bewezen succesvolle therapieën.

Hoe werkt het?

Op de site kan je een gratis zelftest doen, waarbij je niveau's van angst, stress en depressie worden bepaald. Je ziet meteen het resultaat en krijgt dan een filmpje te zien over het werkingsprincipe van de site, waarna je zelf kan bepalen of dit iets voor jou is of niet. Dan kan je je online inschrijven en wordt de therapie meteen opgestart. Dagelijks word je via mail uitgenodigd om vijftien minuten online aan zelfreflectie te doen. Dit gebeurt met de hulp van filmpjes, oplossingsgerichte vragen oefeningen en opdrachten. Wekelijks krijg je een evolutierapport en er wordt aangeraden om dit met de huisarts te bespreken om zo te bepalen of de therapie al dan niet werkt en of aanvullende therapieën nodig zijn. Het voordeel is dat je het op elk moment van de dag zonder afspraak kan doen. Er wordt enkel gevraagd om er dagelijks een kwartier tijd aan te besteden, omdat dit de slaagkansen vergroot. De mogelijkheid bestaat ook om een vriend of familielid als ondersteuning bij de therapie te betrekken.

Hoe lang duurt het?

Het programma werkt met modules van één maand. Doorgaans wordt dan al een bevredigend resultaat geboekt. Daarna is er de mogelijkheid om telkens met één maand te verlengen, voor wie bepaalde problemen grondiger wil aanpakken, bijvoorbeeld bij een langdurige chronische depressie, ter preventie van een terugval of om nieuwe vaardigheden zoals time management aan te leren.

Voor wie?

Eerstelijnshulp voor wie die op zoek is naar een oplossing voor stress, burn-out, depressie, angsten of hyperventilatie maar die de drempel naar gesprekstherapie nog te hoog vindt, met tijdsgebrek kampt, nood heeft aan een dagelijks steuntje in de rug of als aanvulling bij andere therapieën. Zelfhulp kan een mogelijke optimale keuze zijn om een probleem aan te pakken, al dan niet in combinatie met andere vormen van therapie.

Wat kost het?

€55 per maand.

Info en gratis zelftest: www.mijnkwartier.be

Antwoord van ‘Dora’ die Mijn Kwartier 4 jaar geleden volgde.

“Ik ben begonnen aan de therapie na het niet goed voelen in mijn vel. Ik werkte op de luchthaven als verantwoordelijke, maar kreeg geen voldoening. Ik werd gefrustreerd, boos, heel gevoelig, misschien wel een beetje depressief. Mijn zoon van toen 11jaar was ook niet gelukkig. Zijn mama was steeds boos zelf om de kleine dingen in het leven.
Toen ik ‘MijnKwartier.be’ tegenkwam!.... Wat had ik te verliezen! Niets!!! En niemand die eigenlijk wist dat ik hulp zocht. Mijn klein geheim, mijn kwartier.
Ik deed de gratis test en was geschrokken van het resultaat.
Niets te verliezen ging ik verder volgde de tips, deed de dagelijkse zelfreflectie en deed de oefeningen. Ik merkte dat mijn gevoel ging veranderen.
De oefeningen zorgde ervoor dat ik eerst zelfs in slaap viel door de rust, mijn lichaam was opgebruikt door slecht energie. Oke, volhouden was de boodschap ! Na enige tijd geraakte ik uitgerust en merkte ik dat de dagelijkse zelfreflectie mijn kijk om mijn leven, mezelf, mijn vriendschappen, mijn relaties en mijn werk begon te veranderen.
Nu, 4 jaar later: mijn leven is veranderd!
Mijn nieuwe job als regio manager is druk maar uitdagend.
Ik had nooit durven dromen dat ik ooit zou doorgroeien tot dit professionele niveau: De dagelijkse zelfreflectie heeft mijn leven veranderd! Ik reageer anders op situaties en op mensen waardoor ik doorgegroeid ben tot een hoger niveau van leidinggeven. Dit had ik nooit verwacht dat ik dit ooit zou bereiken!
Ik doe nog steeds de oefeningen en dagelijkse zelfreflectie, en ook voor belangrijke vergaderingen zonder ik mij even af... Doe mijn ding, mijn kwartier!
Ik ben nu een gelukkige mama, gelukkig in de job die ik doe....
En ook mijn zoon heeft geleerd te leven met mijn kwartier. Hij past de oefeningen ook toe als de examens beginnen, of als hij het moeilijk heeft door de puberteit. Zalig gewoon. Leven zonder stress ! Ik zou zeggen gewoon doen. Er staat zelfs geen leeftijd op want mijn zoon en ik doen dit nu al zo'n een kleine 4 jaar. Rust, positiviteit, kracht, voldoening maar vooral gelukkig zijn. Wat is er nog belangrijker dan dat?”

GoedGevoel-over-MijnKwartier-2015

Download & lees (PDF): Burn-out anders aangepakt met Mijn Kwartier