De meeste mensen weten dat depressie een overheersend somber gevoel inhoudt, maar toch is hier meer aan verbonden. Het is namelijk zo dat er naast een somber gevoel veel andere symptomen van depressie bestaan. Daarenboven hanteren professionals verschillende criteria omtrent depressie. Wanneer kunnen we spreken van een depressie en wanneer niet?

De symptomen depressie? De symptomen van depressie

Als we van depressie spreken, denk je, zoals eerder aangegeven meteen aan een somber gevoel. Dit somber gevoel overheerst je leven. Zelfs als je denkt dat iets grappig is, kan je het niet opbrengen om te lachen.

Verder heb je ook het gevoel dat een toekomst geen zin meer heeft. Je blijft dus vaak, of zou het graag willen, dagen in bed liggen, denkt na over zelfmoord in sommige gevallen en isoleert jezelf. Je ziet niet meer in waarom contact nog nut heeft of je hebt er gewoon geen zin meer in. Het liefst ben je de hele dag alleen met je gedachten en doe je niets.

Uit bovenstaande beschrijving haal je dus dat als je depressie bent, je je vaak afzondert en hobby's of andere contacten hier vaak onder zullen lijden.

De symptomen van depressie? Hoe behandel ik depressie

Het is belangrijk om zo snel mogelijk een depressie aan te pakken. Depressie kan namelijk een soort litteken achter laten waardoor je later een grotere kans hebt om opnieuw een depressie te ervaren. De kans wordt dus groter naarmate je meer depressies krijgt.

Je kan depressie behandelen aan de hand van medicatie, zoals antidepressiva, aan de hand van psychotherapie, zoals cognitieve gedragstherapie of aan de hand van een online zelfhulpprogramma.

De symptomen van depressie? Doe hier de gratis depressie test!

Wil je weten welke symptomen op jou van toepassing zijn of in welke mate jij een depressie ervaart? Doe dan hier de gratis depressie test.