Veel mensen hebben last van hoofdpijn. Oorzaken tussen mensen verschillen echter vaak. Het is dus vaak moeilijk om oorzaken hoofdpijn te herkennen en te weten wat nu precies je hoofdpijn veroorzaakt. Hoofdpijn kan veroorzaakt worden door zowel iets dat niet vlot loopt in ons lichaam als iets mentaal.

Wat bedoelen we met mentaal? Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld stress. Stress kan ervoor zorgen dat je hoofdpijn hebt en dat je nek helemaal stijf is.

Om meer te weten over oorzaken van hoofdpijn, kan je hier terecht. We sommen de oorzaken van hoofdpijn op en zullen je ook verder helpen bij je zoektocht naar een behandeling tegen je hoofdpijn.

Oorzaken hoofdpijn: de oorzaken van hoofdpijn

Zoals we in de inleiding hebben vermeld, kan hoofdpijn verschillende oorzaken hebben. Deze oorzaken kunnen zowel fysiek als mentaal zijn.

Fysieke oorzaken van hoofdpijn

We zullen beginnen met de fysieke oorzaken van hoofdpijn op te sommen. Het kan zijn dat je ziek bent en dat dat hoofdpijn veroorzaakt. Als je ziek bent, is je lichaam aan het vechten tegen een bacterie en voelt het warmer aan. Doordat je lichaam hier energie in steekt, kan het zijn dat je hoofdpijn krijgt. Denk hier bijvoorbeeld aan griep. Sommige mensen, die griep hebben, hebben last van hevige hoofdpijn.

Verder kan het ook zijn dat je hersenen te weinig zuurstof krijgen. Dit kan onder andere doordat de bloeddoorstroming in je hersenen niet loopt zoals het hoort. Denk hier bijvoorbeeld aan migraine. Als je migraine hebt, is er een probleem met de bloeddoorstroming in je hersenen. Dit zal ervoor zorgen dat je hersenen niet de hoeveelheid zuurstof krijgen, die ze nodig hebben, en dat kan op zijn beurt hoofdpijn veroorzaken.

Mentale oorzaken van hoofdpijn

Naast fysieke symptomen zijn er ook mentale symptomen die oorzaken kunnen zijn van hoofdpijn. Zo kan het zijn dat als je een angststoornis hebt of als je heel angstig bent, dat je oppervlakkiger gaat ademen en ook dat kan hoofdpijn veroorzaken. Je brein zal niet voldoende zuurstof krijgen, wat op zijn beurt kan leiden tot duizelen, flauwvallen, of, als je er gevoelig voor bent, hoofdpijn.

Stress is daarmaast ook een grote oorzaak van hoofdpijn. Wist je dat over de 60% van mensen met migraine ook spanningshoofdpijnen hebben? Spanningshoofdpijnen zijn hoofdpijnen, die veroorzaakt worden door de spierspanning in de nek of ergens anders. Deze spanningshoofdpijnen worden in de meeste gevallen veroorzaakt door stress. Merk je soms als je gestresseerd bent dat je meer naar je nek grijpt omdat deze stijf aanvoelt?

Oorzaken hoofdpijn: behandeling van hoofdpijn

Wil je jouw hoofdpijn aanpakken, dan kan je dit doen aan de hand van het online zelfhulpprogramma van Mijn Kwartier. Dit programma zal je helpen je stress, depressiviteit of angst aan te pakken om op die manier je hoofdpijn weg te nemen of te doen afnemen.

Het programma kan ook verlichting brengen bij fysieke oorzaken van hoofdpijn. Deze oorzaken brengen in veel gevallen stress met zich mee of stress kan de hoofdpijn verergeren. Als je op verschillende factoren inwerkt, neemt je hoofdpijn des te sneller af.

Oorzaken hoofdpijn: doe de stresstest

Heb je niet direct een idee in welke mate stress een invloed kan hebben op jouw hoofdpijn? Dan kan je hier altijd de gratis stresstest doen om te kijken hoe jij jouw hoofdpijn kan aanpakken door je stress aan te pakken!