Vermoeidheid komt in vele vormen en varianten voor. In sommige gevallen kan je je tijdelijk vermoeid voelen, omdat je onder stress staat. Vermoeidheid kan ook te maken hebben met het veranderen van seizoenen. Zo lijken mensen meer last te hebben van vermoeidheid gedurende de winter.
Mensen die lijden aan vermoeidheid hebben vaak slaapproblemen. Vaak is het moeilijk in te slapen of zelfs om door te slapen. Dit verstoort je slaappatroon, waardoor je je minder opgeladen voelt als je wakker wordt. Het is namelijk de diepe en REM slaap die instaan voor het fris gevoel als je opstaat. Door slaapproblemen kan het zijn dat deze twee fases verstoort worden, waardoor je vermoeid opstaat.
Vermoeidheid? Hoe pak je vermoeidheid aan?
Vaak ligt stress aan de basis van vermoeidheid. Een verhuis, drukte op het werk en andere stresserende situaties kunnen er dus voor zorgen dat je je vermoeid voelt. Deze vermoeidheid kan zich opbouwen tot lange periodes waarin je slecht slaapt. Dit heeft niet alleen een effect op je geest maar ook op je lichaam. Het is dus nuttig vermoeidheid zo snel mogelijk in de kiem te smoren.
Vermoeidheid kan vanzelf weggaan als het gaat om een kortere periode waarin je je vermoeid voelt. Het kan ook echter zijn dat de vermoeidheid je leven lijkt over te nemen, waardoor het moeilijk wordt een oplossing te vinden voor het chronische probleem. In dit geval kan het nuttig zijn professionele hulp in te schakelen.
Mijn Kwartier tegen vermoeidheid
Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, dat je dagelijks begeleidt van thuis uit in het aanpakken van je vermoeidheid. Jij kiest wanneer je inlogt. Op die manier helpt het programma je op jouw tempo met het beter begrijpen van de mechanismes achter vermoeidheid en je op zoek te gaan naar wat voor jou werkt om vermoeidheid symptomen te verminderen.
Vermoeidheid? Doe de test!
Wil je weten in welke mate vermoeidheid een dagelijkse tol van je lichaam en geest eist? Doe dan hier de korte gratis vermoeidheid test!