Veel mensen kennen autisme. Maar velen weten niet zeker wat het precies inhoudt. Als je iemand, die autistisch is, tegenkomt, weet je vaak dat er iets niet helemaal klopt, maar kan je vaak niet zeggen wat er precies aan de hand is. Autisme is een syndroom dat voornamelijk gekenmerkt wordt door een lager IQ, moeite met communicatie en flexibiliteit. Om de symptomen en mogelijke behandeling van autisme te beschrijven, zullen we in dit artikel meer informatie geven over wat autisme nu precies inhoudt en wat je kan doen.

Autistisch? Symptomen van autisme

Als je autistisch bent, heb je vaak moeite met communicatie. Het is moeilijk om mensen aan te spreken, nieuwe mensen te leren kennen en vriendschappen te onderhouden.  Vaak snap je onuitgesproken regels niet en zeggen mensen vaak dat je de verkeerde dingen zegt. Daarom is het vaak moeilijk als kind of zelfs als volwassenen om vrienden te maken.  Daarenboven, als je autistisch bent, is het vaak moeilijk om je flexibel op te stellen. Je leert dat dingen op een bepaalde manier gaan, en als ze daarvan afwijken is dat moeilijk om te snappen. Denk hier bijvoorbeeld aan het middagmaal. Het is gebruikelijk dat dit om 12 uur gebeurd. Als je autistisch bent is het moeilijk om te begrijpen waarom het middagmaal om 5 na 12 doorgaat, want dat klopt niet.

Verder wordt autisme gekenmerkt door een verlaagd IQ, waardoor het ook moeilijk is om nieuwe gebruiken aan te leren. Als laatste symptoom hebben we de ‘obsessie’ door een bepaalde hobby. Als je autistisch bent, heb je vaak één hobby waar je alles vanaf weet. Je verdiept je er zo in, dat alles vergeleken wordt met de hobby en er is geen één vraag waar je geen antwoord op kan geven.

Autistisch? Behandeling

Als je autistisch bent, kan het zijn dat stress je symptomen verergert. Het is namelijk zo dat nieuwe mensen leren kennen extra stress voor mensen met autisme kan oproepen. Dat gaat ervoor zorgen dat ze nog harder over hun woorden struikelen en vaak nog meer verkeerde dingen zeggen. Als je autistisch bent, is het nuttig om na te gaan of je stressniveau hoog is. Je kan je stressniveau aanpakken met behulp van het online zelfhulpprogramma van Mijn Kwartier. Het helpt je jouw stressniveau aan te pakken en te verlagen, zodat je symptomen ook kunnen afnemen.

Autistisch? Doe de stresstest!

Om te weten in welke mate stress een invloed heeft op jouw symptomen, kan je altijd de gratis stresstest doen. Meteen na het invullen van de test, krijg je jouw persoonlijke scores.