Moeilijkheden met inslapen? Nachtmerries? Word je vaak wakker in het midden van de nacht? Dan kan het zijn dat jij lijdt aan slaapproblemen.

Slaapproblemen kunnen voortkomen uit een reeks aan oorzaken, maar kunnen bovendien uitmonden in ene grote variëteit van problemen. Zo kunnen slaapproblemen leiden tot depressie, burn-out en zelfs overspannen zijn. Vaak liggen slaapproblemen aan de basis van bovengenoemde mentale problemen en verergeren ze naarmate het mentale probleem verergert. Het begint dus vaak klein, maar symptomen kunnen zich opstapelen en intensifiëren naarmate je de symptomen onbehandeld laat.

Wat zijn de oorzaken van slaapproblemen?

Slaapproblemen kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen lichamelijke oorzaken zoals bepaalde ziektes aan de basis liggen van je slaapproblemen. Wat echter nog vaker voorkomt, is stress en andere mentale problemen als oorzaak van slaapproblemen. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat je lichaam en geest actief blijft en daardoor maar moeilijk tot rust kan komen, met als gevolg niet in slaap kan geraken. Bij depressie gebeurt het vaak dat je nog lang in je bed ligt te piekeren. Deze aanhoudende activatie van je hersenen kan ervoor zorgen dat je slechts uren na het slapengaan daadwerkelijk in slaap valt.

Bovendien kunnen voorbije evenementen je achtervolgen, waardoor je last hebt met doorslapen of zelfs last hebt van nachtmerries. Denk hier bijvoorbeeld aan trauma’s. Trauma’s kunnen ervoor zorgen dat de stress en angst, gelinkt aan het ingrijpende event, heropkomen, waardoor mensen met trauma’s vaak slaapproblemen ervaren.

Slaaproblemen aanpakken? Hoe behandel je slaapproblemen?

Slaapproblemen zijn op verschillende manieren aan te pakken. Een daarvan is door het nemen van medicatie. Het nadeel daarvan is dat je om hetzelfde effect te behouden vaak je dosis zal moeten verhogen en bovendien, van de moment je stopt met het nemen van slaapmedicatie, de problemen opnieuw beginnen. Slaapmedicatie neemt de oorzaak van je slaapproblemen vaak niet weg, het maskeert het enkel tijdelijk.

Een effectieve methode om slaapproblemen aan te pakken is door middel van therapeutische behandeling. Mijn Kwartier is een therapeutische online zelfhulpprogramma, dat je dagelijks een kwartier per dag begeleidt in het behandelen van de door jouw gekozen problematiek. Door zijn wetenschappelijke basis en gestandaardiseerde werking helpt Mijn Kwartier je dagelijks bij het verminderen van je slaapproblemen en je weerbaarder maken tegen psychische problemen!

Slaapproblemen testen? Doe de gratis test hier!

Wil je graag weten of je slaapproblemen invloed hebben op je stress-, angst- en depressieniveau? Doe dan hier de gratis slaaptest en ontdek hoe jouw slaapproblemen jouw leven kunnen beïnvloeden!