Een jaar geleden kon ik zelf de therapeutische kwaliteiten ervaren van mijn Amerikaanse collega-arts en auteur Deepak Chopra. Hij is zelf auteur van tientallen boeken, waaronder een flink aantal bestsellers. Deepak Chopra deelt mijn passie voor geneeskunde, therapie en schrijven.

Deepak Chopra straalt rust uit

Wat me tijdens ons gesprek het meeste opviel, is de rust die hij uitstraalt. De rust die van hem uitgaat is congruent met zijn boodschap. Hij is die rust, zowel in de toon van zijn stem, als in zijn diepe warme menselijke glimlach als in zijn vloeiende bewegingen als hij zich beweegt. Alles straalt rust uit. Diepe innerlijke tevredenheid en rust. Geen fractie stress te bespeuren.

Deepak Chopra is authentiek

Hij is en leeft zijn boodschap. Vermoedelijk is dat de ware reden van zijn succes: dat hij trouw blijft aan zijn diepere waarden, niettegenstaande zijn financieel succes.  Hij put zijn succes uit die trouw aan zichzelf, niet uit een plat commercieel belang.

Deepak Chopra luistert

Een ander aspect dat me enorm trof, is zijn luistervaardigheid. Hij is een en al aandacht voor je als je iets vertelt. Hij kijkt je lief, warm en gemeend vriendelijk in de ogen en dat brengt iets van die rust over op de gesprekspartner. Ik voelde me comfortabel, aangenaam en begrepen in zijn aanwezigheid. Ik voelde zijn aanwezigheid als mens, en daardoor voelde ik ook mijn aanwezigheid bij hem. Die onwaarschijnlijke luistervaardigheid die hem eigen is, maakt dat je in minder woorden, sneller to-the-point komt in je dialoog met hem.

Deepak Chopra zet me aan het schrijven

Tijdens het gesprek flapte ik het eruit: ik droomde al jaren van boeken te schrijven, maar ik kwam er niet toe. De stukken tekst bleven op de harde schijf van mijn computer steken.

Al was dit lang niet het doel van onze ontmoeting, toch flapte ik het eruit. 'Deepak, ik loop al jaren met ideeën rond om boeken te schrijven, maar ik kom er niet toe. Hoe ben jij gestart?', was mijn vraag.

Hij keek me met een warme, diepe glimlach aan, dacht even na en zei:

Ik begon gewoon te schrijven.

Niemand wilde me uitgeven.

Dus besliste ik om het zelf uit te geven.

Deze drie zinnetjes bleven lang nazinderen. Mijn hersenen transformeerden de boodschap in iets in de aard van: doe het gewoon!

Toen ik enkele dagen later in België thuiskwam begon ik te schrijven. Zes weken later was mijn eerste boek uit. En als je even rondsurft op deze website, zie je waar ik een goed jaartje later sta. Het ene boek vloeit nu na het andere uit mijn pen. Het zelfhulpboek 'Stress oplossen in 10 stappen' is daar een voorbeeld van.

Het diep menselijke contact met Deepak Chopra, ontsloot mijn passie om boeken te schrijven. Dank je, Deepak!

Dr. Paul Koeck