Duizeligheid. Daar hebben we bijna allemaal wel eens last van. Toch is het niet altijd even gemakkelijk om de oorzaak ervan te vinden. Er zijn namelijk talrijke fysische oorzaken, maar ook talrijke psychische oorzaken. Dit artikel somt de meest voorkomende oorzaken op en legt ook uit hoe duizeligheid tot stand komt.
Duizeligheid: hoe ontstaat het?
Onze hersenen zijn voortdurend bezig. Ze willen daarenboven voortdurende informatie krijgen over hoe de omgeving eruit ziet en hoe wij in de omgeving bewegen. Dit gebeurt aan de hand van evenwichtsorganen, onze ogen of zelfs bepaalde gevoelsorgaantjes, die verspreid zijn over ons lichaam. Aan de hand daarvan weet ons lichaam dus waar zich alles bevindt en hoe we ons verplaatsen door een ruimte. Als er een verstoring optreed in deze organen, kan het zijn dat duizeligheid optreed. Ons lichaam krijgt dan namelijk te weinig informatie binnen over onze omgeving en onze bewegingen in die omgeving. Onze hersenen kunnen moeilijk plaatsen waar we zijn. Dan kan dan veroorzaken dat we de wereld zien draaien.
Duizeligheid: mogelijke oorzaken?
Allereerst kan duizeligheid veroorzaakt worden doordat een van bovenstaande organen beschadigd zijn. Bijvoorbeeld door een ongeval of een hersenletsel. Doordat ze beschadigd zijn, krijgen onze hersenen onvoldoende informatie binnen.
Het kan zelfs zijn dat een nieuwe bril duizeligheid veroorzaakt. Doordat je ogen te weinig informatie over de omgeving kunnen doorsturen, zal je je duizelig voelen. Het kan dus zijn dat je ogen moeten wennen aan een nieuwe bril of dat het toch niet helemaal de juiste sterkte is.
Maar daarenboven kan duizeligheid ook veroorzaakt worden, niet doordat er iets mis is met de organen, maar doordat er iets misgaat in de hersenen. Zo kan het zijn dat er een slechte doorbloeding is of de hersenen niet voldoende zuurstof krijgen, om de informatie te verwerken. Dit kan op zijn beurt veroorzaakt worden door een lage bloeddruk, hyperventilatie of stofwisselingsziekten.
Daardoor kan je je ook licht in je hoofd voelen of het gevoel hebben dat je gaat flauwvallen. Dit kan door stress veroorzaakt worden. Stress gaat er namelijk voor zorgen dat we oppervlakkiger adem halen en dat we dus onvoldoende zuurstof naar onze hersenen sturen. Angst kan dit ook in de hand werken. Verder hebben heftige emoties ook een negatieve invloed.
Duizeligheid: hoe pak ik het aan?
De eerste stap in het aanpakken van duizeligheid is het contacteren van je huisarts. Omdat er zoveel verschillende oorzaken zijn, is het belangrijk om eerst te weten wat de oorzaak is om het vervolgens aan te kunnen pakken. Als het een fysische oorzaak is, praat je best met je arts over mogelijke behandelingen. Mocht het een psychische oorzaak hebben, kan je ons online zelfhulpprogramma volgen. Het leert je namelijk oefeningen, die je kan doen tegen stress, hyperventilatie en angst en hoe je deze aanvallen kan vermijden.
Duizeligheid: doe de stresstest!
Om al eens een idee te hebben van de mate waarin stress of angst je duizeligheid in de hand kan werken, kan je onze gratis online stresstest doen. Binnen de 5 minuten heb je jouw persoonlijke stressscore!