Fobie is een ander woord voor stoornis, dat geassocieerd wordt met angst. Een fobie is dus een extreme vorm van angst, waarbij we mogen spreken over een stoornis. Een fobie zal namelijk een bepaald lijden introduceren wanneer je in contact komt met de situatie, die de fobie uitlokt.

Er bestaan veel verschillende vormen van fobieën. Tevens kunnen de oorzaken, gevolgen en symptomen van één dezelfde fobie verschillen van persoon tot persoon. Als je dus informatie op het internet terugvindt omtrent jouw fobie, is dit vaak een veralgemening van een soort fobie. Dit gaat dus niet over jouw persoonlijke situatie of ervaring betreffende de fobie.

Hoe ontstaat een fobie?

Een fobie kan op verschillende manieren ontstaan. De meest gekende oorzaak van een fobie is het ervaren van een ingrijpende negatieve gebeurtenis, waarop je met angst reageert. Bij wijze van spreke kan het zijn dat je niet langer met het openbaar vervoer wilt reizen sinds je een ernstig ongeval met een bus hebt meegemaakt.

Eens er sprake kan zijn van een fobie, is er vaak ook sprake van veralgemening van de angst. Dit wil zeggen dat je angst zich niet beperkt tot één situatie, maar zich verder zal ontwikkelen, zodat na een tijdje verschillende situaties de fobie zullen triggeren.

Wat zijn mogelijke gevolgen van een fobie?

Een fobie veroorzaakt telkens een significant lijden, dat kan verschillen van persoon tot persoon. Vaak zullen mensen, die gediagnosticeerd zijn met een fobie, tevens depressieve symptomen ervaren. De fobie kan er namelijk voor zorgen dat je niet langer de dingen kan doen, die je graag doet. Daarnaast kunnen relaties beginnen lijden onder de fobie. Een fobie heeft dus telkens een invloed op verschillende levensgebieden.

Hoe pak ik een fobie aan?

Een fobie kan je behandelen aan de hand van een therapeutische interventie. Dit wil zeggen dat je fobie en angst kan verminderen aan de hand van gedrags- en gedachtenherstructurering. Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, dat beroep doet op deze therapeutische technieken om dagelijks je te helpen in je angst en fobie te verminderen.

Last van een fobie? Doe de angst test!

Denk je last te hebben van een fobie of angst symptomen te ervaren? Doe dan hier de gratis online angst test!