We slapen allemaal wel eens een nachtje slechter, maar wat als deze nachten aanhouden? Wat als je slecht blijft slapen? Dan kunnen we spreken van vermoeidheid. Vermoeidheid is een aanhoudend gevoel van vermoeidheid, het gevoel dat je slecht slaapt en niet voldoende slaap hebt om fris aan de volgende dag te kunnen beginnen. In dit artikel zullen we de symptomen van vermoeidheid bespreken, maar ook mogelijke oorzaken van deze vermoeidheid. Als laatste beschrijven we mogelijke behandelingsvormen om vermoeidheid aan te pakken.

Vermoeidheid oorzaken: symptomen van vermoeidheid

Als we vermoeid zijn, heeft het feit dat we slecht slapen een invloed op andere gebieden in ons leven.  Je vergeet dingen gemakkelijk en bent vaak gefrustreerd. Je hebt moeite met aandacht en hebt een rusteloos gevoel.  Je zal merken dat je zelfs moeite hebt om tot rust te komen tijdens je vrije tijd.

Vermoeidheid oorzaken: oorzaken van vermoeidheid

Een vaak voorkomende oorzaak van vermoeidheid is stress. Vaak ervaren we vermoeidheid ook voor de eerste keer tijdens een stressvolle periode of tijdens een periode waar we onder druk staan. Je merkt dan dat je steeds slechter slaapt. Je hebt moeite met inslapen en vaak ook met doorslapen. Doordat je oppervlakkiger slaapt, wordt je sneller wakker en heb je minder stadia van diepe slaap en REM. Deze stadia staan in voor je fysieke en mentale herstel, zodat je de dag erna met een fris gevoel aan je dag kan beginnen.

Stress kan hiervoor zorgen. Het zorgt namelijk voor een lichamelijke reactie, die gekenmerkt wordt door spierspanning en door onrust. Je lichaam zal het dan ook moeilijk hebben met de rust te vinden om in slaap te vallen. Stress kan er ook voor zorgen dat je begint te piekeren. Bijvoorbeeld over wat je allemaal nog moet doen of over hoe je bepaalde dingen zou moeten aanpakken. Ook dit kan ervoor zorgen dat je het moeilijk hebt om in slaap te vallen.

Vermoeidheid oorzaken: behandeling van vermoeidheid

Er bestaan verschillende manieren om vermoeidheid aan te pakken. Het is beste is dat je een behandeling kiest, die focust op de onderliggende rede van de vermoeidheid. In de meeste gevallen worden slaapproblemen veroorzaakt door stress. In dit geval is het dus nuttig om deze stress aan te pakken. Als je stress dan vermindert, zal je ook merken dat je minder problemen hebt met slapen. Je zal gemakkelijker de slaap kunnen vatten en wordt ook minder snel wakker. Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, dat je begeleidt in het aanpakken van stress, ook zodat je in de toekomst minder kans hebt op gelijkaardige situaties.

Vermoeidheid oorzaken: doe de stresstest

Als je wil weten in welke mate jouw stress een invloed kan hebben op je oververmoeidheid of misschien in de toekomst oververmoeidheid kan veroorzaken, doe dan hier de gratis stresstest!