Moet ik mijn stress nu behandelen? En hoe vind ik een behandeling stress?

Zoals eerder vermeld zijn er verschillende stressniveaus, die we kunnen onderverdelen in gezonde stress en overmatige stress. Gezonde stress zal je dus helpen beter presteren en geeft je dat extra duwtje in de rug. Overmatige stress zal je vermoeien en je tegenwerken. Mocht je een vorm hebben van gezonde stress, kan je eventueel een behandeling stress zoeken, maar is dit eerder een extraatje tegenover een nuttige stap.

Mocht er sprake zijn van een overmatig stressniveau, dan is het nuttig op zoek te gaan naar een behandeling stress. Zoals je misschien al gelezen hebt in de andere delen, vraagt de meeste stress om een actieve behandeling. Mocht je dus niet je stress actief behandelen, kan het zijn dat je stress symptomen verergeren en je er nieuwe bij krijgt. Depressie en burn-out zijn een vaak voorkomend gevolg van geen behandeling.

Behandeling stress bij een hulpverlener?

Een behandeling stress bestaat uit meer laagdrempelige technieken dan bijvoorbeeld een behandeling depressie. Uit onderzoek bij Mijn Kwartier zien we ook dat mensen die een behandeling stress volgen bij ons sneller vooruitgaan dan mensen die een behandeling depressie volgen bij ons. Dit komt doordat depressie een hardnekkiger probleem is dan stress.

Een behandeling stress kan je dus doorgaans snel en effectief van je stress af helpen. Een behandeling stress bij een hulpverlener kan bijvoorbeeld bestaan uit individuele sessies bij een psycholoog of zelfs groepsessies, waarin mensen hun ervaringen over stress delen. Bij het zoeken van een behandeling kan je dus beroep doen op hulpverleners, die je verder zullen helpen in het behandelen van je stress.

Behandeling stress aan de hand van medicatie?

Het kan voorkomen dat, als je op zoek bent naar een behandeling stress, je arts je medicatie voorschrijft. Deze medicatie dient meestal om symptomen stress aan te pakken. Een voorbeeld van medicatie die kan voorschreven worden bij behandeling stress is slaapmedicatie. Op die manier kan je tijdelijk beter slapen, waardoor je vermoeidheid de mogelijkheid heeft af te nemen.

We dienen hier op te merken dat medicatie in de meeste gevallen slechts een tijdelijke oplossing is. Je zal inderdaad een tijdje beter kunnen slapen als je slaapmedicatie krijgt voorgeschreven. Na een tijdje ontstaat er echter gewenning, waardoor je steeds meer zal moeten nemen om hetzelfde resultaat te krijgen. Daarnaast komt het vaak voor dat, als je stopt met de medicatie, de symptomen van stress terugkomen. Medicatie werkt dus in veel gevallen niet effectief bij behandeling stress. Het vermindert de symptomen tijdelijk, maar leert je niet de onderliggende redenen van stress aan te pakken.

Online zelfhulp als behandeling stress?

Naast het volgen van een therapie bij een hulpverlener, bestaan er nu ook andere vormen van behandeling stress. Door de groeiende technologisering bestaan er nu therapieën die je online kan volgen. Mijn kwartier werd zo ontwikkeld door artsen en psychologen op basis van de systeem oplossingsgerichte therapie en de cognitieve gedragstherapie. Mijn Kwartier biedt dus een dagelijkse behandeling tegen stress aan, die je kan volgen waar en wanneer je wilt. Uit effectiviteitsonderzoek bij Mijn Kwartier blijkt tevens dat de stress van de gemiddelde deelnemer met 70% daalt na 3 weken tijd.

Je hoeft niet alleen voor een behandeling tegen stress te kiezen bij Mijn Kwartier. Je kan tegelijk ook werken aan eventuele depressiesymptomen en/of andere gedachtes of gedragingen die je wil aanpakken. Familieleden hebben ook de mogelijkheid betrokken te worden bij je behandeling stress. Als je dat wil kan je ze betrekken, waardoor ze informatie krijgen over wat stress inhoudt en hoe ze je kunnen ondersteunen.

Test je stressniveau!

Wil je graag testen of een behandeling stress jou kan helpen bij het aanpakken van je stress symptomen? Doe dan hier onze gratis stress test!