Stress is een chemische reactie, die we ervaren als we in contact komen met iets dat spanning of druk veroorzaakt. Als we zenuwachtig zijn om te presteren bijvoorbeeld, kan dit leiden tot stress. Stress heeft als doel ons lichaam in een staat van paraatheid te brengen. Het wil ons voorbereiden op gevaren, door ons lichaam sneller en efficiënter te laten reageren.

Om die reden is het vaak zo dat lichte mate van stress bevorderend werkt. Als je de dag voor het examen lichte stress ervaart, is de kans wellicht groot dat je beter en langer kan leren, zodat je punten des te beter zijn. Stress heeft dus als doel je dat tikkeltje verder te pushen om zo betere resultaten te bekomen.

Als stress zich opstapelt, zal het gevolg van stress echter niet meer zo bevorderend werken. Stress in lichte mate helpt je namelijk vooruit, maar als stress zich opstapelt, kan het ervoor zorgen dat je blokkeert en dus 'minder goed' presteert. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je je niet goed meer kan concentreren door de stress, waardoor je meer fouten begint te maken.

Is stress hetzelfde als druk?

Stress is niet hetzelfde als druk. Onder druk verstaan we namelijk het gevoel dat de hoeveelheid van werk en taken, dat je krijgt, bij jou opwekt. Stress kan een gevolg zijn van het ervaren van deze druk. Zo is het mogelijk dat mensen met dezelfde lading werk niet dezelfde druk ervaren. Druk is net zoals stress een subjectief gevoel, dat dynamisch en individueel is. Het werkt dus niet meteen in je voordeel om andere mensen te horen zeggen: 'Waar maak jij je druk om?' Zelfs mensen met dezelfde hoeveelheid werk gaan hier namelijk anders mee om, waardoor zij een ander gevoel van druk en stress ervaren.

Het werkt dus niet bevorderend je 'zwakker' of 'slechter' te voelen als andere mensen, want daar heeft het ervaren van druk en stress niets mee te maken. Wat je eventueel wel kan doen, is observeren hoe deze personen omgaan met stress en druk, om zo eventueel andere technieken te leren om om te gaan met stress en druk.

Denk je dat je stresslevel te hoog is?

Zoals je in het begin van dit artikel kan lezen, helpt stress je slechts vooruit als je stresslevel niet te hoog is. Door het invullen van onze gratis stress test kan je ontdekken of jouw stresslevel nog gezond is en of het je al dan niet tegen werkt.