Vermoeidheid lijkt vaker voor te komen tijdens de winter dan tijdens de zomer. Dit heeft mede te maken met de mate van licht dat we krijgen. Tijdens de zomer is het langer licht, wat ons de zin geeft langer op te blijven. Desondanks deze hoeveelheid aan licht, kunnen we toch goed ons bioritme aanhouden en slapen we doorgaans voldoende.

Tijdens de winter is het aanhouden van ons bioritme moeilijker. Het is om 16u al donker, waardoor we vaak geen besef van tijd hebben. Moeten we nu al gaan slapen, omdat het donker is? Maar dat kan toch niet, het is nog veel te vroeg. Dit kan echter leiden tot langer opblijven en maakt het moeilijker ons bioritme te volgen. We spreken dus van wintervermoeidheid.

Wintervermoeidheid? Symptomen van wintervermoeidheid?

De symptomen van wintervermoeidheid zijn niet anders dan die van een gewone vermoeidheid. Je kan niet slapen, hebt veel stress en begint na een tijdje last te krijgen van malfunctioneren van bepaalde cognitieve functies zoals geheugen en concentratie. Bij wintervermoeidheid spreken we tevens van een bio-component. Dit wil zeggen dat het moeilijker wordt je bioritme te volgen, waardoor je slaappatroon gemakkelijker ontregeld wordt.

Net zoals bij gewone vermoeidheid, is er bij wintervermoeidheid sprake van stress. Het komt frequent voor dat je in bed ligt te piekeren of na te denken over wat je de volgende dag nog allemaal moet doen. Wat ook vaak voorkomt is het gevoel dat je veel hebt gedaan, maar de berg werk op geen enkele manier kan bijhouden. Dit leidt vaak tot overwerken om de berg toch maar te kunnen bijhouden.

Wintervermoeidheid? Mijn Kwartier kan je helpen!

Mijn Kwartier ontwikkelde samen met artsen en psychologen een programma, dat je dagelijks kan volgen om jouw wintervermoeidheid aan te pakken. Het programma geeft je tips and tricks, die je langdurig kan toepassen om wintervermoeidheid en vermoeidheid buiten spel te zetten.

Wintervermoeidheid? Doe de test!

Wil je graag weten of jij oververmoeid bent en welke invloed dit heeft op je dagelijkse leven? Doe dan hier de gratis vermoeidheid test!