Mensen die geen angst of angststoornis hebben, begrijpen vaak niet de ernst van angst symptomen. Soms krijgen mensen te horen: 'Stel je zo niet aan' of 'Je kan de angst toch gemakkelijk overwinnen? Toch is het niet zo simpel als dat.

Angst symptomen komen vaak voort uit een traumatische gebeurtenis, die een diepe indruk op je heeft nagelaten. Sindsdien merk je dat een bepaalde situatie of bepaalde elementen je angst aanjagen. Je bent je bewust van het probleem, maar kan het toch niet tegenhouden. Dit is wat angst is en wat angst symptomen met je doen.

Om je te helpen in je zoektocht naar een diagnose en eventuele behandeling, lijsten we hieronder de symptomen van een angststoornis op en zetten we verschillende behandelingsvormen op een rijtje.

Angst symptomen? Wat zijn de symptomen van een angststoornis?

Als je een vermoeden hebt dat je een angststoornis hebt, lees hieronder dan even de angst symptomen en denk voor jezelf na dewelke op jou van toepassing zijn.

  • piekeren
  • aanhoudende bezorgdheid
  • rusteloos
  • opgewonden
  • prikkelbaar
  • vermoeid
  • spierspanning

Om van een diagnose angststoornis te spreken moeten er minstens 5 tot 6 van bovenstaande angst symptomen aanwezig zijn voor een periode langer dan 2 weken. Bovenstaande symptomen kunnen bij meerdere soorten angststoornissen voorkomen.

Angst symptomen? Mogelijke behandelingsvormen?

Om je angst aan te pakken kan je langsgaan bij een psycholoog. Hij/zij kan je verder helpen aan de hand van therapie. Een van de meest effectieve therapieën is de cognitieve gedragstherapie. Deze therapie helpt mensen met een angststoornis of angst symptomen hun gedachten uit te dagen en gedachten omtrent angst te herstructureren.

Vandaag de dag zijn er ook andere mogelijke behandelingsvormen om angst symptomen of angststoornissen aan te pakken en te behandelen. Mijn Kwartier ontwikkelde zo een online zelfhulpprogramma, dat geïnspireerd is op therapeutische technieken om je te helpen je angst symptomen aan te pakken. Je kan op zelfgekozen doelen werken om je rust weer te hervinden.

Angst symptomen? Doe de angst test!

Wil je weten in welke mate angst symptomen bij jou aanwezig zijn of ze een invloed hebben op je leven? Doe dan hier de gratis angst test!