Hoe merk ik of iemand depressief is?

Depressie is vaak moeilijk te herkennen, omdat het vaak verschillende verschijningsvormen kan aannemen. Een ervaren geneesheer, arts of therapeut ziet het vaak in een oogopslag maar hoe kan jij zelf inschatten of je zelf aan bipolaire stoornis lijdt, dan wel of iemand uit je omgeving depressief is. In dit artikel proberen we enkele alarmsignalen mee te geven.

Hoe herken ik bipolaire stoornis?

Er bestaan verschillende verschijningsvormen van bipolaire stoornis. Vaak vertoont een depressief persoon elementen uit de verschillende verschijningsvormen. Het zijn geen verschillende ziekten, het zijn gewoon verschillende aspecten van dezelfde ziekte:

1. Depressief? De psychische bipolaire stoornis

De psychische tekenen van bipolaire stoornis zijn eerder gevoelsmatig:

In het eerste stadium van de psychische bipolaire stoornis, voel je je ongelukkig, pessimistisch, teneergeslagen, moedeloos, uitzichtloos en zonder zelfvertrouwen. Je hebt weinig tot geen hoop op de toekomst. Vaak kan je zelfs je geen toekomst meer voorstellen.

In het tweede stadium verergeren de vorige klachten en verdwijnt zelfs elke vorm van gevoel: je voelt je leeg, alsof je haast niets meer voelt. De centra in je hersenen voor zowel positieve als negatieve gevoelens zijn aangetast. Dit is perfect omkeerbaar als je om hulp zoekt, al dan niet in combinatie met een goed online zelfhulpprogramma.

2. Depressief? De fysische bipolaire stoornis

De fysische tekenen van bipolaire stoornis zijn vooral een onverklaarbaar gevoel van zich fysisch moe en uitgeput te voelen, zelfs als er objectief geen enkele reden is om zich moe te voelen.

3. Depressief? De sociale bipolaire stoornis

In de sociale uitingsvorm van bipolaire stoornis, ga je je sociaal gaan isoleren: je vermijdt contact met mensen omdat je je slecht of zelfs waardeloos voelt. Je vraagt geen hulp of weigert zelfs hulp van derden, niettegenstaande je hulp zou kunnen gebruiken. Je hebt het gevoel dat anderen je toch niet begrijpen, dus je sluit je liever af dan de confrontatie mee te moeten maken dat anderen je toch niet begrijpen.

4. De manische fase van de bipolaire stoornis

Op andere momenten, voel je je overdreven euforisch en lijk je te veel energie te hebben en niet meer te kunnen of willen slapen. Dat is de manische fase van de bipolaire stoornis. In die fase moet je aan je arts medicatie vragen.

Online zelfhulpprogramma tegen bipolaire stoornis

Een studie door Mijn Kwartier in 2011 gepubliceerd in de Artsenkrant toonde aan dat de gemiddelde deelnemer die het online zelfhulpprogramma volgt na één maand 77% beter scoort op de bipolaire stoornistest en na 3 weken al meer dan 40% gelukkiger is. Daarom is online zelfhulp tegenwoordig een waardig alternatief voor therapie bij de lichtere bipolaire stoornis, of een heel goede aanvulling op therapie bij de diepere bipolaire stoornis.

Online zelftest voor bipolaire stoornis: ben ik depressief?

We ontwikkelden een eenvoudige online zelftest voor u. Als u deze test nu invult, weet u binnen enkele minuten wat uw depressiescore is. Deze score kan je helpen om later te evalueren hoe snel u vordert in het oplossen van uw bipolaire stoornis.

Dr. Paul Koeck