Overspanning? Denk je overspannen te zijn? Het is niet altijd gemakkelijk de symptomen van overspanning te herkennen. Zeker in het begin sluipen ze in je leven en zijn ze nauwelijks merkbaar. Het is vaak pas na een hele tijd, als de symptomen een ergere vorm beginnen aannemen en ze bovendien accumuleren, dat je merkt dat je al een hele tijd jezelf niet meer bent.

Overspanning? Wat zijn de symptomen van overspanning?

Zoals hierboven reeds vermeld, sluipen de symptomen van overspanning in je leven. Vaak begint het met een paar dagen slecht slapen of een taak te vergeten. Het zijn nooit ergere dingen, maar toch zijn het vaak elementen, die niet in je gewoonte liggen. Zo kan je bijvoorbeeld vergeten boodschappen te doen, wat geïrriteerd zijn, je sleutels vergeten.

Na een tijdje kunnen deze symptomen een intensere vorm aannemen. Hieronder valt bijvoorbeeld concentratieproblemen, geheugenproblemen en zelfs stemmingswisselingen. Mensen, die al een tijdje aan overspanning lijden, zijn vaak geïrriteerd, zonder zelf de rede te weten of kunnen sneller emotioneel worden. Daarenboven wordt het vaak moeilijk je te concentreren, doordat je een te harde inspanning vraagt van je hersenen. Dit gaan bovendien vaak samen met het slaaptekort, dat zich nu toch al een bepaalde tijd voordoet.

Overspanning kan zelfs na een tijdje andere mentale problemen in de hand werken, zoals bijvoorbeeld depressie. Doordat hun lichaam of mentale capaciteit niet langer mee kan door de overspanning, kunnen gevoelens van waardeloosheid ontstaan, die zich na een lange tijd verder kunnen ontwikkelen tot een heus probleem. Een ander voorbeeld van een gevolg van langdurige overspanning is burn-out. Het kan voorkomen dat mensen die lijden aan overspanning teveel van zichzelf vragen, waardoor ze na een lange tijd opgebrand zijn.

Overspanning? Een behandeling tegen overspanning!

Mocht je het gevoel hebben sinds geringe tijd te lijden aan de symptomen van overspanning, kan het zijn dat, eens de stressvolle periode voorbij is, ook de symptomen van overspanning verdwijnen. Het kan echter nooit kwaad het zekere voor het onzekere te nemen en actief op zoek te gaan naar een manier om je overspanning symptomen aan te pakken. Zeker als deze symptomen reeds een lange tijd aanhouden, is de kans zeer klein dat deze zomaar zullen verdwijnen.

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, dat werd ontwikkeld door artsen en psychologen, om je dagelijks te begeleiden in het behandelen van je overspanning symptomen. Aan de hand van therapeutische technieken werkt het samen met jouw je symptomen aan te pakken, maar bovendien ook je kwetsbaarheid te verlagen, zodat je preventief overspanning in de kiem kan smoren!

Overspanning! Doe de test!

Wil je graag weten in welke mate overspanning en andere symptomen een invloed hebben op je dagelijkse functioneren? Doe dan hier de gratis test!