Hyperventileren is een gevolg van hevige stress of angst, dat steeds meer en meer lijkt voor te komen. Stress en angst komt ook meer voor dan verschillende decennia geleden. Hoe komt dit? De hedendaagse maatschappij is zo ontwikkeld dat je vaak geen fysieke inspanningen meer moet leveren. Terwijl bijna iedereen vroeger een hele dag op het veld aan het werken was, is bijna iedereen nu actief op een bureau. Je werkt de hele dag met je geest, je put je hersenen uit. Als je dan thuiskomt, zijn er slechts weinige mensen die gaan sporten of op een andere manier enkel hun lichaam gebruiken. Meeste mensen willen rustig voor de TV zitten of eventjes een spelletjes spelen op Facebook. Op die manier ben je eigenlijk de hele dag bezig met je hoofd  en je hersenen, waardoor deze dus sneller overbelast geraken. We ervaren ook meer druk en stress als decennia geleden. Al dit tezamen kan ervoor zorgen dat de kans op hyperventileren groter wordt.  In dit artikel beschrijven we de symptomen van hyperventileren en ook wat je eraan kan doen.

Hyperventileren: de symptomen van hyperventileren

Als je begint te hyperventileren, ervaar je een diep onrustig gevoel. Je hebt veel stress of angst en deze gevoelens lijken zich op te stapelen, totdat het niet anders kan als uitbarsten. Bij hyperventileren begin je oppervlakkiger te ademen, je hart begint sneller te kloppen, je pupillen verwijden en je begint licht in je hoofd te worden. Vaak heb je ook het gevoel dat je geen controle meer hebt over je lichaam en dat als je een soort toeschouwer aan het kijken bent naar wat er met je lichaam aan het gebeuren is.

Hyperventileren: behandeling van hyperventilatie

Als je hyperventileren wil aanpakken, is het nuttig om onderliggende angst en stress, dat hyperventileren veroorzaakt, aan te pakken. Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat je begeleidt in het aanpakken van stress, angst en ook van hyperventilatieaanvallen. Het geeft je tips hoe jij persoonlijk je stress en angst kan verminderen en wat je kan doen als je een aanval voelt opkomen.

Hyperventileren: doe de stresstest

Als je wil weten in welke mate jij stress of angst ervaart en in welke mate dit kan bijdragen tot het ontstaan van hyperventileren, doe dan hier de gratis stresstest!