Piekeren is gedurende lange tijd over het zelfde nadenken zonder tot een oplossing te komen. Het kan ofwel voortkomen uit mentale stoornissen zoals depressie, angst en zelfs stress of kan ervoor zorgen dat symptomen zich accumuleren tot het ontstaan van zulke stoornissen. Piekeren kan erg schadelijk zijn voor je mentaal welzijn en maakt bijgevolg deel uit van veel mentale stoornissen.

Wat zijn de symptomen van piekeren?

Als je piekert, ben je vaak mentaal erg vermoeid. Doordat je geest in sneltempo over hetzelfde onderwerp blijft rumineren, put het niet alleen je brein uit, maar slaagt het tevens bepaalde stappen in het denkproces over. Omdat je gedachten zo snel gaan, is er geen kans beroep te doen op het logisch redeneren in de oplossingsfase, waardoor je het gevoel hebt dat er geen oplossing bestaat voor je probleem.

Piekeren kan na een tijdje andere symptomen van mentale stoornissen gaan versterken. Doordat je het gevoel hebt machteloos te staan door het gebrek aan oplossingen, kan het voorkomen dat je je waardeloos voelt en dat je je begint te isoleren. Bovendien kan het angstsymptomen uitlokken. Doordat je je fixeert op de angst voor het hyperventileren, het opspannen van de spieren,... kortom de angstsymptomen in combinatie met het gebrek aan oplossingen kan ervoor zorgen dat angst voor angst ontstaan. Zo kan piekeren en angst voor angst na een tijdje angstsymptomen uitlokken.

Hoe behandel ik piekeren? Wat is een geschikte behandeling tegen piekeren?

Piekeren kan op verschillende niveau's behandeld worden. Bovendien bestaan er verschillende methodes en stromingen, die je kunnen helpen bij het behandelen van piekeren. Een van de meest effectiefste middelen tegen piekeren in het aanpakken van het psychologisch aspect van piekeren. Aangezien piekeren gelinkt wordt aan psychologische stoornissen kan het werken op deze aspecten piekeren, zijn gevolgen en oorzaken aanpakken.

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma in samenwerking met artsen en psychologen dat je dagelijks van thuis uit begeleidt in het behandelen van piekeren en bijkomende symptomen van psychische klachten en symptomen. Bovendien helpt het je jouw mentale veerkracht vergroten en toekomstige kwetsbare situaties identificeren, zodat piekeren in de toekomst minder kans krijgt!

Piekeren test? Test je piekeren!

Wil je graag weten in welke mate je piekert en in welke mate andere symptomen van mentale stoornissen je dagelijkse functioneren belemmeren? Doe dan hier gratis de zelftest van Mijn Kwartier!