Iedereen staat wel eens oververmoeid op. Je hebt slecht geslapen, te weinig geslapen, en zo verder. Maar wat als je nu gedurende lange periodes slecht slaapt. Wanneer mogen we spreken van oververmoeid zijn? En vooral, wat kunnen we eraan doen?
Symptomen oververmoeid zijn: hoe herken ik oververmoeidheid?
Om te beginnen, kan je oververmoeid zijn identificeren aan de hand van zijn symptomen. Opgelet! Niet alle symptomen komen bij iedereen voor en soms kunnen symptomen van oververmoeid zijn verschillen van persoon tot persoon. Desondanks bestaan er algemene symptomen, die een indicatie vormen. Oververmoeid zijn kan zich dus uiten als volgt:
- Problemen hebben met inslapen
- Problemen hebben met doorslapen
- Geagiteerd zijn
- Frequent op automatische piloot fungeren
- Stemmingswisselingen, vaak gepaard met huilbuien
- Hoger stressniveau
- Geheugenproblemen
- Concentratieproblemen
Oververmoeid zijn: hoe beïnvloedt oververmoeidheid je lichaam?
Zoals je kan zien uit vorige symptomen, kan oververmoeid zijn een grote invloed hebben op je lichaam. Ook het hoger stressniveau kan verschillende lichamelijke gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld hartkloppingen, sneller beginnen zweten, spierspanning,... wat op zijn beurt weer slaapproblemen in de hand kan werken. Het kan dus zijn dat je oververmoeid zijn als een soort vicieuze cirkel fungeert, waar je maar moeilijk uit geraakt.
Oververmoeid zijn: hoe beïnvloedt oververmoeidheid je geest?
Niet enkel je lichaam, maar ook je psychologisch welzijn wordt aangetast door oververmoeid zijn. Omdat onze diepe slaap ervoor zorgt dat we mentaal fris aan een nieuwe dag kunnen beginnen, zullen we zien dat bij mensen met oververmoeidheid dit moeilijker verloopt. Ze kunnen zich vaker moeilijk concentreren en hebben ook frequent last van stemmingswisselingen, waarbij een trieste, geagiteerde bui het merendeel van de dag occupeert.
Oververmoeid zijn: de behandeling!
Oververmoeid zijn kan je op verschillende manieren aanpakken. Voor sommige kan het werken om langs de dokter te gaan en slaapmedicatie te vragen. Hier dient men echter medisch advies te vragen, aangezien slaapmedicatie slecht een bepaalde periode gebruikt mag worden en meerdere neveneffecten heeft. Bovendien is het mogelijk dat je na een tijdje de dosis dient te verhogen, aangezien je gewend geraakt aan de medicatie.
Aangezien de oorzaak van oververmoeid zijn vaak psychologisch is, raden we je aan ook op zoek te gaan naar psychologische ondersteuning om je oververmoeid zijn aan te pakken. Het zoeken van psychologische hulp heeft 2 voordelen:
- Je leert je huidige situatie van oververmoeid zijn aan te pakken; je doorbreekt de vicieuze cirkel van oververmoeidheid en zijn bijkomende symptomen. Psychologische ondersteuning helpt je dus het hele pakket van gevolgen en symptomen van oververmoeid zijn aan te pakken.
- Je leert oververmoeid zijn te herkennen en op een gezonde manier oververmoeid zijn en zijn symptomen aan te pakken; je wapent je voor eventuele toekomstige episodes van oververmoeidheid om zo een evenwichtiger leven te leiden.
Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, ontwikkeld door artsen en psychologen, dat je dagelijks van thuis uit begeleid je oververmoeid zijn aan te pakken. Het programma kan gevolgd worden in combinatie met een medische behandeling van je geneesheer.
Leer vandaag nog hoe jij oververmoeid zijn kan aanpakken op een gezonde en efficiënte manier!
Oververmoeid zijn: de test!
Ontdek hier onze gratis test, die je een indicatie kan geven van oververmoeidheid. Bovendien geeft de gratis test je een indicatie over mogelijke gevolgen van oververmoeid zijn en wat jij kan doen om je oververmoeidheid aan te pakken!