Denk je te lijden aan een depressie? Herken je symptomen van depressie in je dagelijks gedrag?

Depressie is een mentale ziekte die in alle lage van de bevolking kan voorkomen. In sommige gevallen bestaat er een genetische component die ervoor zorgt dat we vatbaarder zijn voor het ontwikkelen van symptomen van depressie. Desondanks kan depressie bij iedereen voorkomen. Dus niet enkel mensen met een genetische component kunnen lijden aan symptomen van depressie.

Depressie? Wanneer kunnnen symptomen van depressie voorkomen?

De oorzaken van depressie kunnen erg uiteenlopend zijn. Zo kan je last hebben van depressie symptomen na langdurig gepest te zijn, maar kan depressie ook voorkomen ten gevolge van een scheiding. Vaak kunnen we spreken van een soort traumatische ervaring die aan de basis ligt van het ontstaan van de depressie symptomen. Een traumatische ervaring kan iets verschillend naargelang de persoon betekenen. Dit wil zeggen dat wat voor de één een traumatische event is, dit voor een ander niet is. Het gaat dus allemaal over psychische beleving en wat deze situatie bij jou teweeg brengt.

Zelfs na het ervaren van een traumatisch event is het niet zo dat een depressie zich automatisch manifesteert. Jouw houding tegenover de situatie bepaalt ook veel. Zo kunnen sommige mensen op een 'gezonde manier' reageren, terwijl andere een druk zetten op lichaam en geest. Een voorbeeld van een 'ongezonde manier van reageren' is bijvoorbeeld piekeren. Bij piekeren gaat onze gedachtengang namelijk zo snel dat ons brein de tijd niet heeft een oplossing te vinden op de situatie waarover we piekeren.

Depressie? Symptomen van depressie behandelen!

Als je denkt te lijden aan symptomen van depressie, is het nuttig op zoek te gaan naar gepaste professionele hulp. De kans dat de symptomen namelijk zomaar verdwijnen is erg klein. De kans echter dat de symptomen van depressie erger worden is groter.

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, dat je dagelijks van thuis uit begeleidt in het aanpakken van symptomen van depressie. Het geeft je meer inzicht in de ziekte en leert je ontdekken wat jij kan doen om een gelukkiger en gezonder leven te leiden. Door daarnaast meer kennis op te doen over de ziekte en je functioneren, kan je ook aan hervalpreventie doen en de kans dat symptomen van depressie zich in de toekomst voordoen verminderen.

Schrijf je dus vandaag nog in en neem je leven in handen!