Hooikoorts is een vaak voorkomende vorm van allergie. Als je hooikoorts hebt, ben je overgevoelig voor alles wat met gras en bomen te maken heeft. Meer bepaald wordt je allergie getriggerd door stuifmeel, dat verspreid wordt door planten, bomen en gras. Hooikoorts wordt ook vaak pollenallergie genoemd.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts treedt op wanneer je overgevoelig bent aan stuifmeel. Iedereen heeft antistoffen, die zorgen ervoor dat we niet reageren op het stuifmeel. Bij sommige personen zet het lichaam echter een afweermechanisme op, wat een overdreven reactie op het stuifmeel vormt. Deze afweerreactie wordt in gang gezet wanneer het stuifmeel in contact komt met:

 • Neus
 • Ogen
 • Keel
 • Mond
 • Luchtpijn

Ten gevolge van deze reactie, worden de slijmvliezen in gang gezet. De reactie zal ervoor zorgen dat een zwelling van deze slijmvliezen optreedt. Bovendien gaan we meer slijm produceren, wat het snotteren bij allergieën verklaart.

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

Op zich is hooikoorts geen schadelijke ziekte en brengt doorgaans geen blijvende schade met zich mee. Hooikoorts is voornamelijk een ziekte die als hinderlijk wordt ervaren, vooral tijdens de lente en zomer. Bovendien kan hooikoorts verscheidene klachten met zich meebrengen. Hieronder vind je een lijst van de klachten die kunnen voorkomen bij hooikoorts:

 • Niesbuien
 • Jeuk in de neus
 • Droge keel
 • Loopneus
 • Hoesten
 • Pijn aan de ogen, zoals tranende ogen

Dit zijn vaak voorkomende klachten bij hooikoorts. Er zijn ook klachten, die minder frequent voorkomen bij hooikoorts:

 • Opstoppend gevoel in je hoofd
 • Vermoeidheid
 • Gevoel dat je koorts hebt
 • Jeukende huid

Bovendien komt hooikoorts vaak voor met andere ziektes, zoals bijvoorbeeld eczeem. Ook astma zien we vaak voorkomen in combinatie met hooikoorts.

Hooikoorts komt op tijdens de lente en de zomer, wanneer planten en dergelijke in bloei staan. Het kan voorkomen dat sommige mensen dagelijks last hebben van hooikoorts, terwijl andere hooikoorts slechts af en toe ervaren.

Een gevoeligheid voor hooikoorts is al vanaf kleins af aan aanwezig, zelfs bij de geboorte. Toch uiten de klachten van hooikoorts zich vaak niet meteen, maar slechts na een aantal jaren. Hooikoorts en bijhorende symptomen kunnen vervolgens ook weer afnemen, maar wanneer dit plaatsvindt, hangt van persoon tot persoon af.

Oorzaken van hooikoorts?

Het is moeilijk te bepalen wat hooikoorts veroorzaakt. We zien dat een aanleg voor hooikoorts aanwezig is vanaf de geboorte, maar toch uiten de klachten zich niet altijd op dezelfde leeftijd. Het is dus moeilijk vast te stellen wat de hooikoorts exact triggert. Wat we wel zien is dat hooikoorts vaker voorkomt als een familielid er ook last van heeft. Een genetische oorzaak van hooikoorts is dus zeker niet uit te sluiten.

Verder wordt ook geuit dat we meer last hebben van hooikoorts als ons immuunsysteem zwakker is. Doordat we minder afweermechanismes bezitten, heeft het stuifmeel meer effect. Ziekte en stress zorgt ervoor dat ons immuunsysteem kan afzwakken. Zelfs stress om voortdurend te moeten niezen kan de kans verhogen op meer niesbuien. Het is dus nuttig deze factoren ook in overweging te nemen.

Behandeling hooikoorts?

Het is allereerst nuttig op zoek te gaan naar een diagnose hooikoorts, opdat een gepaste behandeling voorgeschreven kan worden. Er bestaan verscheidene manieren om allergieën en hooikoorts aan te pakken, waarvan het effect verschilt van persoon tot persoon.

Wat we vaak zien is dat mensen aanvallen proberen voorkomen door medicatie te nemen. Er bestaan echter ook alternatieven om je lichaam te sterken en andere mogelijke oorzaken te elimineren. Mijn Kwartier is een online programma dat werd opgesteld door artsen en psychologen met het doel mensen te laten werken op verschillende vlakken van ziektes en allergieën. Door stress te verminderen, helpt het je bij het versterken van je immuunsysteem en het verhogen van je allergiedrempel. Bovendien helpt het programma je waarschuwingssignalen herkennen, zodat je:

 • De symptomen van hooikoorts kan verminderen
 • De frequentie en duur van de symptomen kan verminderen

Allergy-reduction-4-weeks-NL-15Minutes4Me

Allergie test?

Wil je graag testen welke oorzaken een invloed kunnen hebben op je hooikoorts? Doe dan hier de gratis allergie test!