Velen onder ons hebben het al meegemaakt. Je partner zet een punt achter je relatie. Als je aan mensen vraagt hoe zij hiermee omgaan, krijg je waarschijnlijk een reeks van antwoorden, de een al meer toepasbaar op jouw situatie dan de ander. Ieder heeft of ontwikkelt zijn manier om met een relatiebreuk om te gaan.

Ondanks je misschien reeds een manier hebt gevonden, blijft een relatiebreuk een moeilijke periode. Bovendien kan je je de vraag stellen of je nu wel daadwerkelijk je relatie op een gezonde manier hebt verwerkt. Om meer informatie te krijgen over wat je kan helpen bij een relatiebreuk, sommen we hier enkele concepten op uit de psychologische en therapeutische wereld, die je kunnen ondersteunen bij het terugvinden van je geluk.

Een relatiebreuk? Wat nu?

Een relatiebreuk is nooit gemakkelijk om mee te maken. Zelfs mocht je een gezonde manier gevonden hebben om je door deze periode te banen, dan nog lijkt het telkens of je een belangrijk deel van je leven hebt verloren. Tijdens het verwerken van een relatiebreuk dien je dus niet enkel jezelf terug te vinden, maar ook een manier te vinden om met dit verlies om te gaan. Iedere relatie is uniek en elke relatie heeft zijn specifieke invulling. Nu die persoon er niet meer is om dit beeld voor jou te vertegenwoordigen, is het mogelijk dat je een verlies ervaart en een manier dient te vinden om je 'noden' ergens anders vandaan te halen.

Naast het verlies is er bovendien de focus op jezelf. Leven in een koppel of leven als vrijgezel is namelijk erg verschillend. Vaak ben je het na een tijdje gewoon rekening te houden met de andere persoon in de relatie en kan het daarom moeilijk zijn om je na een relatiebreuk weer volledig op jouw noden en wensen te focussen. Vaak hebben mensen het moeilijk om antwoord te geven op de vraag: 'Wat wil ik nu eigenlijk?'

Hoe omgaan met een relatiebreuk?

Een relatiebreuk is dus een heel proces, waarbij je zowel met de verwerking van de relatiebreuk als met de focus op jezelf te maken hebt. Soms kan het zijn dat je je verloren voelt of niet goed weet wat je nu precies gelukkig maakt, wat je doelen zijn in het leven. Mijn kwartier ontwikkelde hiervoor een online zelfhulpprogramma, dat je helpt bij het identificeren van gezonde gewoontes, gewoontes die jou gelukkig maken, en het verminderen van ongezonde gewoontes, gewoontes die wegen op je geest en/of lichaam en die je afremmen. Het programma begeleidt je dagelijks van thuis uit in het vormgeven van jouw nieuwe leven, bij het zoeken naar wat jou gelukkig maakt. Schrijf je vandaag in en start vandaag nog aan je zoektocht naar een gelukkiger leven!

Een relatiebreuk? Doe de gratis zelftest!

Een relatiebreuk kan soms zwaar op ons doorwegen. Vaak kan het stress en zelfs symptomen van depressie teweegbrengen. Wil je graag weten of deze symptomen jouw dagelijkse leven op een negatieve manier beïnvloeden? Doe dan hier de gratis zelf test!