Een gegeneraliseerde angststoornis, ook wel GAS, is een stoornis waarbij je voortdurend angst ervaart. Er bestaan specifieke vormen van fobieën waarbij de angst zich slechts op één situatie of levensgebied uit. Bij een gegeneraliseerde angststoornis gaat dit over verschillende situaties of gebeurtenissen. Je angst is kortom algemener en je ervaart bijgevolg dus voortdurend angst.
Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis zijn constant angstig en bezorgd.

Wat zijn de symptomen van een gegeneraliseerde angststoornis?

De DSM-IV classificeert mensen met een gegeneraliseerde angststoornis als mensen die voortdurend bezorgt zijn over dagelijkse dingen, die op hun beurt angst uitlokken. De persoon in kwestie weet dat de angst overdreven is, maar kan deze toch niet controleren.

Een gegeneraliseerde angststoornis is tevens een stoornis waar veel lichamelijke klachten aanwezig zijn. Bijvoorbeeld:

  • Je bent snel vermoeid
  • Je kan je moeilijk concentreren
  • Je bent snel geïrriteerd
  • Je ervaart vaak spierspanning
  • Je hebt moeite met slapen

Als naast de angst die je ervaart 3 van bovenstaande lichamelijke symptomen aanwezig zijn voor langer dan 6 maanden mogen we spreken van een gegeneraliseerde angststoornis.

Wat zijn mogelijke bijkomende aandoeningen van gegeneraliseerde angststoornis?

Als je last hebt van een gegeneraliseerde angststoornis, heb je tevens een verhoogde kans om andere stoornissen te ontwikkelen. Dit kunnen zowel psychische als lichamelijke stoornissen inhouden.

Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis kunnen naast de angst ook andere psychologische problemen ervaren. Zo komt depressie vaak voor bij deze vorm van angst. Ook een combinatie met andere soorten angststoornissen komt vaak voor.

De gegeneraliseerde angststoornis komt tevens vaak voor met lichamelijke klachten. Hierbij bemerken we vaak een comorbiditeit met chronische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziektes. Tevens ervaren mensen met een gegeneraliseerde angststoornis vaak spierpijn, druk op de borst, zweten ze sneller en hebben vaker hartkloppingen. Het hebben van een gegeneraliseerde angststoornis kan bijgevolg ook deze lichamelijke klachten triggeren en verhoogt daarbij de kans op hart- en vaatziektes. Mogelijks ervaar je ook trillingen of hoofdpijn als je last hebt van een gegeneraliseerde angststoornis.

Deze mensen hebben vaak niet door dat er sprake kan zijn van een gegeneraliseerde angststoornis, maar gaan vaak naar de dokter met klachten die moeilijk te verklaren zijn. Vaak horen huisartsen klachten zoals:

  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Slaapproblemen
  • Hartkloppingen

Wat zijn mogelijke oorzaken van een gegeneraliseerde angststoornis?

Net zoals bij iedere vorm van angst treedt er vaak een combinatie van biologische en omgevingsfactoren op vooraleer we mogen spreken van een gegeneraliseerde angststoornis.

Biologische kwetsbaarheid + Omgevingsfactoren

Net zoals depressie en andere vormen van angststoornissen is een gegeneraliseerde angststoornis deels erfelijk. Je kan dus een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van een gegeneraliseerde angststoornis mocht dit in je familie zitten.

Tevens hebben mensen met een laag economische status meer kans op het ontwikkelen van een gegeneraliseerde angststoornis. Daarnaast kan het ervaren van een ingrijpende of traumatische gebeurtenis een verhoogde kans geven op het ontstaan van een gegeneraliseerde angststoornis. Mocht je dan op deze situatie reageren met angst, is de kans des te groter dat een angststoornis zich ontwikkelt.

Wat zijn mogelijke gevolgen van een gegeneraliseerde angststoornis?

Als je last hebt van een gegeneraliseerde angststoornis, is de kans groot dat je na een tijdje ook depressieve symptomen zal ervaren. Mensen met angst lijden namelijk erg onder deze angst en hebben tevens het gevoel de controle te hebben verloren over hun leven. De angst controleert en bepaalt hun hele leven. Verder kan een gegeneraliseerde angststoornis hebben daarbovenop een verhoogde kans op het ervaren van ziektes met zich meebrengen.

Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis ondergaan vaak ook verschillende medische onderzoeken om hun klachten te kunnen verklaren alvorens een angststoornis aan het licht komt. Dit kost natuurlijk veel tijd en geld, wat ook een negatieve invloed kan hebben. Vaak zullen sociale relaties en prestaties op werk/school ook lijden onder de gegeneraliseerde angststoornis.

Hoe behandel ik een gegeneraliseerde angststoornis?

Er bestaan verschillende therapeutische technieken om de symptomen van angst aan te pakken en zo angst te verminderen. Deze technieken zijn vaak gebaseerd op gedrag- en gedachteherstructurering. Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je dagelijks begeleidt in het aanpakken en verminderen van je angst. Het inspireerde zich op eerder genoemde therapeutische technieken, om je van thuis uit van je angst af te helpen.

Test hier je angst symptomen!

Wil je graag weten of je last hebt van angst symptomen en welke invloed deze hebben op je leven? Doe dan hier de gratis angst test!