Angst: hoe ontstaat angst?
Angst heeft bij iedereen een andere oorzaak en kan ook door verschillende dingen getriggerd worden. Om je meer zicht te geven op wat een angststoornis kan triggeren of wat angst kan uitlokken, hebben we de oorzaken van angst in algemene categorieën onderverdeeld.
Angst door biologische kwetsbaarheid
Het kan zijn dat je geboren wordt met een soort kwetsbaarheid om sneller angstig te worden of sneller een angststoornis te ontwikkelen. Het is namelijk zo dat 20% van de mensen een gevoeliger zenuwstelsel heeft, waardoor ze extremer reageren op prikkels uit de omgeving. Zij zullen dus ook sneller angstig reageren. Angst hoort dan een bij je persoonlijkheid zeggen sommige mensen. Hiermee bedoelen ze dat sommige mensen gewoon van nature angstiger zijn dan anderen. Daarvoor moeten ze niets specifiek meegemaakt hebben. Soms kan een genetische component dus wel zeker aandeel hebben in sommige angststoornissen.
Angst, die aangeleerd is
Soms kan het zijn dat mensen de link leggen dus een bepaalde situatie, die voor hem gevaarlijk overkwam of hevige negatieve emoties opriep, en een andere situatie, die niet noodzakelijk iets te maken hoeft te hebben met de eerste situatie. Dit is een soort angst dat vaak bij dierenproeven naar boven komt. Het komt soms voor dat dieren met een bepaald object, bijvoorbeeld een knuffel, samen gezet worden en als de dieren dan in de buurt komen, dan krijgen ze een luide knal te horen. Na een tijdje zullen de dieren bang worden van de knuffel en het niet meer benaderen, omdat ze schrik hebben voor de knal die zal komen. Zo kan het zelfs zijn dat jaren na de experimenten, als de dieren dan samen gezet worden met een andere knuffel, zij ook daar schrik van hebben.
Angst ontstaan door een trauma of ingrijpende gebeurtenis
Een trauma, zoals bijvoorbeeld mishandeling of een overval kunnen ervoor zorgen dat mensen angstig worden of angst hebben voor een bepaalde situatie. Maar trauma’s kunnen ook in de andere betekenis van het woord een invloed hebben op angst. Denk hier bijvoorbeeld aan een baby die een hoog niveau van het stresshormoon heeft ervaren. Dit kan een invloed hebben op het verdere leven van deze baby. Maar ook het trauma van voedseltekort kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid een daarbij het angstniveau. Kortom een trauma in iedere betekenis van het woord kan dus een invloed hebben op angst en ervoor zorgen dat we angstiger zijn.
Angst: de link met media en cultuur
Angst kan ook cultuurafhankelijk zijn of door de media versterkt worden. Zo kan het voorvallen dat in een land waar meer nadruk gelegd wordt op terrorisme en aanvallen, de mensen daar waarschijnlijk ook angstiger zullen zijn voor aanvallen of daden van terrorisme. Maar denk hier ook maar in de geschiedenis. Mensen in de Middeleeuwen waren als de dood voor de weigering van toegang tot de hemel. De kerk verkocht aflaten en dat werd zo veel mogelijk gekocht, omdat er toen een sterke vrees voor God was. Als de kerk dit nu zou proberen, zou dit niet werken, omdat wij God niet meer vrezen. In de Middeleeuwen werd het echter van kleins af aan gezegd dat je naar de kerk moest en God moest vrezen. Op die manier kan dus media of cultuur een invloed hebben op de angst die iemand ervaart.
Angst door ervaringen
Als mens beleef je veel en verwerkt je brein ook veel op korte tijd. Je gedachten, herinneringen, gewaarwordingen. Vaak is het zo dat mensen bepaalde ervaringen proberen tegen houden of ze willen controleren. Dit kan leiden tot experiëntiële vermijding. Maar van deze soort vermijding is net aangetoond dat ze ervoor zorgt dat de problemen versterken. Hierdoor kan normale angst bijvoorbeeld problematisch worden.