Pleinvrees, ofwel agorafobie, is een gekende vorm van angst waarbij je angstig bent voor situaties waar je geen uitweg in ziet. Hiermee bedoelen we dat het angst oproept om op plaatsen te zijn waar het druk is en je dus niet meteen uit de drukte kan ontsnappen. Pleinvrees komt vaak voor als gevolg van een paniekstoornis, omdat men angstig is om een angstaanval te krijgen in een volle ruimte, waar men niet uit kan ontsnappen.
De situaties die pleinvrees zullen uitlokken kunnen verschillen van persoon tot persoon. Hieronder lijsten we enkele voorbeelden op van situaties, die pleinvrees kunnen uitlokken:
- Winkels
- Supermarkten
- Restaurants
- Openbaar vervoer
Deze situaties kunnen mensen het gevoel geven dat ze 'gevangen' zitten in een situatie en dus niet kunnen ontsnappen mocht er iets mis lopen, of waar je geen hulp kan krijgen. Soms kan het helpen als er een vriend/familielid bij is. Echter zal dit in veel gevallen niet voorkomen dat je de situatie gaat vermijden.
De gevolgen van pleinvrees?
In de eerste instantie zal pleinvrees zich beperken tot het ervaren van angst in de situatie die dit uitlokt. Na een tijdje zal dit gedrag doorgaans leiden tot het vermijden van de situatie. Als je merkt dat je vaak/altijd angst ervaart en eventueel een paniekaanval krijgt als je het openbaar vervoer neemt, zal je dit na een tijdje vermijden, omdat de angst te overweldigend wordt.
Als jouw pleinvrees blijft aanhouden, kunnen we eventueel na een tijdje ook spreken van een gegeneraliseerde pleinvrees. Dit wil zeggen dat de angst zich zal verspreiden naar steeds meer situaties. Zo kan het zijn dat je, als je pleinvrees ervaart, na een tijdje nergens nog alleen naartoe wil gaan en bepaalde vervoersmiddelen gaat vermijden. Zo kan het mogelijk zijn dat als je angstig bent om de bus te nemen, je ook niet langer het vliegtuig wil nemen. De angst zal zich dus verspreiden, wat steeds een grotere invloed kan hebben op je leven.
Pleinvrees leidt er vaak ook toe dat je dagelijkse activiteiten of dingen die je gelukkig maakten, niet meer kan doen. Dit kan op zich ook een grote invloed hebben op je geluk en tevens je zelfbeeld. Vaak merken we dat mensen met pleinvrees depressieve symptomen ontwikkelen, omdat ze zich alleen en somber voelen. Daarnaast hebben ze vaak het gevoel niets aan de situatie te kunnen veranderen, omdat ze het gevoel hebben geen controle te hebben over de angst.
Pleinvrees behandelen?
Je kan pleinvrees behandelen door middel van onderliggende constructen en angst aan te pakken. Een behandeling tegen pleinvrees zal je doorgaans helpen weer vertrouwen in eigen capaciteiten te hebben, zodat jij opnieuw de controle hebt over je eigen leven. Dit zal je helpen opnieuw dingen te doen die je gelukkig maken.
Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat volgende doelstellingen samen met jou wil verwezenlijken. Het programma begeleidt je dagelijks online in het aanpakken van je angst en je geluk opnieuw uit te bouwen.
Test je angst symptomen?
Wil je graag weten welke symptomen van pleinvrees en angst op jou van toepassing zijn en wat de ernst van deze symptomen is? Doe dan hier de gratis angst test!