Depressie behandelen is een belangrijk element om van een depressie vanaf te geraken. In tegenstelling tot sommige andere mentale ziektes, is het niet zo dat een depressie vanzelf weggaat. In de meeste gevallen vraagt het om professionele hulp.

Vooraleer we de verschillende vormen van behandeling beschrijven, wil ik vermelden dat het nuttig is om je depressie zo snel mogelijk te behandelen. Het is namelijk zo dat de symptomen naarmate ze vorderen moeilijker worden om aan te pakken. Des te langer je wacht, des te meer kans je hebt in de toekomst om een depressie te ervaren.

Specifieke manieren om depressie behandelen werken ook vaak het best bij bepaalde vormen van depressie. Ook deze informatie geven we mee in dit artikel.

Depressie behandelen? Depressie behandelen bij een psychiater

Je kan je depressie behandelen door een afspraak te maken bij een psychiater. Hij zal je vaak eerst een paar keer willen zien om de symptomen goed in kaart te brengen. Daarna behandelen de meeste psychiaters depressie door medicatie voor te schrijven. Antidepressiva of andere medicatie bij depressie behandelen helpen de rust terug te doen keren en vergroten de effecten van behandeling.

Medicatie werkt het beste bij diepere depressies en genetische vormen van depressie.

Depressie behandelen? Depressie behandelen bij een psychotherapeut of een psycholoog

Je kan je depressie ook behandelen door therapie te volgen bij een psycholoog of psychotherapeut. Er zijn verschillende stromingen van therapie, die je kunnen helpen bij depressie behandelen. Deze verschillende stromingen passen verschillende gesprekstechnieken toe, die je helpen de oorzaken van depressie aan te pakken en de negatieve obstakels in je leven aan te pakken.

Deze vorm van depressie behandelen kan je hepen bij zowat elke vorm van depressie.

Depressie behandelen? Depressie behandelen door online zelfhulp

Een nieuwe vorm van behandeling depressie is ontstaan doordat er steeds meer mensen zochten naar een behandeling. Het online programma van Mijn Kwartier werd ontwikkeld door dokters en psychologen, geïnspireerd door therapeutische technieken. Deze vorm van hulpverlening bleek uit onderzoek het effectiefste bij lichte vormen van depressie.

Depressie behandelen? Doe de depressie test!

Als je wil weten welke depressie symptomen jij ervaart en in welke mate deze een invloed kunnen hebben op je dagelijks leven, doe dan hier de gratis depressie test!