Denk je vaak aan je werk? Heb je nooit een moment rust? Vind je dat je nooit een seconde voor jezelf hebt? Dan kan het zijn dat je stress ervaart. Stress is vaak iets dat sluipend meer en meer wordt. Je hebt het vaak niet door dat je stress hebt en ineens heb je slaapproblemen en kan je je niet meer focussen. In sommige gevallen kan het zijn dat je zelfs depressief wordt door je stress. Lees in dit artikel meer over de symptomen van stress en hoe je het kan behandelen. Als laatste sluiten we af met een stresstest.

Stresstest: symptomen van stress

Je krijgt een gevoel van rusteloosheid. Zelfs tijdens je vrije tijd heb je het gevoel dat je geen rust meer kan vinden. Je hebt het gevoel dat er constant nog dingen gedaan moeten worden. Als je stress ervaart, kan het soms zijn dat je een woede-uitbarsting krijgt of dat je heel emotioneel wordt zonder aanleiding. Je bent in het algemeen prikkelbaarder en weet dat je soms over reageert, maar kan je niet intomen. Het kan zijn dat je een goed bedoelde reactie verkeerd opvat als je onder stress staat. Stress heeft niet enkel een invloed op je relatie met anderen, maar ook vergaande gevolgen op je werk. Als je stress ervaart, zal je vaak ook merken dat je problemen hebt met aandacht en concentratie. In sommige gevallen krijg je ook geheugenproblemen. Je zal merken dat je werk niet meer zo snel gedaan is als vroeger, terwijl dat dit net de oorzaak van je stress kan zijn.

Als je stress ervaart, kan dit een invloed hebben op je slaappatroon. Als je gestresseerd bent, kan het wijn dat je moeilijker inslaapt of wakker wordt tijdens de nacht. Stress zal er namelijk zorgen dat je oppervlakkiger slaapt, waardoor je het gevoel hebt dat je niet uitgeslapen bent. Dit kan er dan weer voor zorgen dat je nog meer stress krijgt, waardoor je in een vicieuze cirkel komt.

Stresstest: behandeling

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, dat je begeleidt in het aanpakken van je stress, zodat je het geluk weer vindt en je geheugenproblemen afnemen. Het programma begeleidt je van thuis uit om nieuwe gewoontes te creëren, die ervoor zorgen dat je een leven met minder stress zal leiden.

Stresstest: doe de stresstest!

Als je wil weten in welke mate stress een invloed kan hebben op jouw leven of je dagelijkse taken, doe dan hier de gratis stresstest! Na het invullen van de test, krijg je meteen jouw persoonlijke scores.