Angst voor spinnen? Arachnofobie is één van de meest bekende specifieke dierenfobieën. Uit cijfers van de Belgische Arachnologische Vereniging ARABEL blijkt dat 7 op de 10 Belgen bang zijn van spinnen. Uit de onderzoeken van de Belgische Arachnologische Vereniging bleek tevens dat 1 op de 5 Belgen spinnen onhygiënisch vinden als ze in huis zijn. Deze cijfers gelden ook voor de Nederlanders.

Een spin onhygiënisch vinden of angstig zijn om in contact te komen met spinnen duidt nog niet noodzakelijk op een arachnofobie. Naast de angst voor spinnen zijn er verschillende andere criteria, zoals omschreven in de DSM. Het voorkomen van arachnofobie in België ligt hoog. 3 op de 10 mensen zouden lijden onder arachnofobie volgens cijfers van de Belgische Arachnologische Vereniging ARABEL.

Arachnofobie is een aandoening die doorgaans om hulp vraagt bij de behandeling. De symptomen, net zoals wat een behandeling inhoudt, kan je terugvinden op deze pagina.

De symptomen van arachnofobie?

Arachnofobie lokt angst voor spinnen uit. Dit is niet zomaar angst, maar angst dat je dagelijks functioneren ernstig kan verstoren. Als je in contact komt met een spin, kan je een hevige angstreactie ervaren. Hier denken we aan zweten, pupillen die vernauwen, oppervlakkig ademen, hyperventileren, je hartslag die omhoog gaat, ... De confrontatie met een spin kan een ware nachtmerrie vormen. Niet alleen het contact met een spin kan angst uitlokken, zelfs denken aan een spin kan symptomen van angst veroorzaken. We spreken dus van angst voor de angst.

Mensen met arachnofobie weten dat de angst irreëel is, maar toch kunnen zij de symptomen niet verhinderen. Angst neemt je wil als het ware over. Na een tijdje zal deze angst leiden tot het vermijden van situaties waarin je denkt eventueel met een spin geconfronteerd te kunnen worden. Op die manier vallen de symptomen als dominostenen tegen elkaar en lokt het ene symptoom het andere uit. Dit vermijdingsgedrag heeft in veel gevallen een invloed op je sociaal leven, je relaties, je werk, ...

Arachnofobie aanpakken? Hoe behandel je arachnofobie?

Arachnofobie is effectief aan te pakken door middel van van therapie. Deze therapie kan gevolgd worden bij een psycholoog, psychotherapeut of via een online programma. Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je dagelijks begeleidt in het aanpakken van angst.

Denk je te lijden aan arachnofobie en wil je je angstniveau graag testen? Doe dan hier de gratis angst test en ontdek welke invloed de angst heeft op je dagelijks functioneren!