Pleinvrees is één van de bekendste vormen van angst. Veel mensen denken dat pleinvrees enkel angst voor pleinen inhoudt. Dit is echter niet waar. Pleinvrees gaat veel verder dan angst voor pleinen. Het gaat eigenlijk meer over angst voor grote plaatsen, waar men niet meteen een uitweg ziet. Mensen met pleinvrees zijn vaak op zoek naar mogelijkheden om te ontsnappen van een bepaalde situatie. Mochten deze opties niet zichtbaar zijn, kan dit angst uitlokken.

Pleinvrees: wat zijn de symptomen?

Als je aan pleinvrees lijdt, zullen volgende situaties waarschijnlijk veel angst en ongemak uitlokken:

  • Als je verder van huis weggaat
  • In drukke winkelstraten of winkels wandelen
  • Openbaar vervoer zoals bus of trein nemen
  • Op de autostrade rijden
  • Wandelen in grote open plaatsen zoals een bos
  • Als je in wachtkamers, bijvoorbeeld bij de dokter, moet wachten

Zoals je kan zien bevat dit situaties, waar men niet in zijn natuurlijke habitat is en dat kan angst uitlokken.

Deze symptomen kunnen vergaande gevolgen hebben. Als je pleinvrees hebt, zal je merken dat je na een tijdje de situaties, die je angstig maken, zal vermijden en je dus zal isoleren. Veel mensen met pleinvrees sluiten zich bij ware thuis op en willen het huis niet meer uit. Dit geeft ook veel isolement tot gevolg.

Daarnaast zal je merken dat je nog steeds angst ervaart, ook al ga je het huis niet uit. Dit noemt angst voor de angst. Na een tijdje conditioneer je je hersenen en zal je ook angst voor de angst beginnen ervaren. Dit wil zeggen dat je de angst niet ervaart als je in contact komt met de situaties, die deze angst uitlokken, maar bijvoorbeeld ook als je denkt aan de angst of aan de symptomen of aan de situaties. Je angst zal dus steeds een meer vergaande invloed uitoefenen op je leven.

Pleinvrees: hoe pak ik pleinvrees aan?

Pleinvrees kan je aanpakken door de negatieve vicieuze cirkel van vermijding en angst te doorbreken. Aan de hand van de mate waarin je angst gevorderd is, zal dit een andere soort aanpak vragen. Des te sneller je jouw pleinvrees symptomen aanpakt, des te sneller je weer gelukkig kan worden en doen wat je wil.

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, dat mensen met pleinvrees dagelijks ondersteunt in het overwinnen van hun angst. Het programma werd samengesteld door dokters en psychologen en heeft als doel samen met jou jouw persoonlijke doelen te verwezenlijken en vermijding en angst te doorbreken.

Pleinvrees: doe de angsttest!

Mocht je graag weten in welke mate jij angst symptomen ervaart en welke invloed deze hebben op jouw leven, kan je hier altijd de gratis online angst test invullen.